Imediat ce războiul din Ucraina a izbucnit, delegația din România a Terre des hommes s-a mobilizat pentru a oferi asistență socială familiilor ucrainene fie individual, în spațiile din spații de tranzit (gări), fie în parteneriat cu centre rezidențiale pentru refugiați și alte ONG-uri.
Anul 2022
De-a lungul anului 2022 am colaborat cu cca. 12 centre care găzduiesc familii și ajută părinții cu produse și informații esențiale pentru a le integra și ghida din punct de vedere medical, profesional, legal.
Am pus accentul pe sprijinul psihosocial al familiilor, adică sprijin pentru a proteja echilibrul mental și bunăstarea psiho-socială. Echipele noastre au ajutat astfel familiile ucrainene să se conecteze cu comunitatea românească, oferindu-le și mijloacele de a face față problemelor practice și de a alina suferința cauzată de război și dezrădăcinare.
Mulțumită donatorilor și partenerilor noștri, am putut face mult mai mult nu doar la București, ci și la Constanța și Brașov. Mulțumim partenerului nostru Centrul de Resurse Civice Constanța pentru organizare și implementarea activităților în regiune.
În țară și în București au fost organizate /create pe parcursul anului 2022 : o școală de vară, tabere de agrement în mai multe locații, un laborator cu tehnologie 3D, evenimente de socializare și integrare, ateliere în care copiii să-și dezvolte talentele și să-și continue sau diversifice educația. Totodată, am informat constant și periodic părinții despre opțiuni pentru copiii lor, așa încât ei să prevină orice pauză în educația acestora.
Aici o broșură inedită care prezintă perspectiva copiilor
În 2022 sprijinul Terre des hommes pentru familiile ucrainene din România a fost posibil prin contribuția financiară a Centrului de Criză și Sprijin al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, orașul Zurich, Fundația Z Zurich, Swiss Solidarity și UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiaţi).
Anul 2023
Sprijinul continuă și în 2023 cu Centrul de Reziliență și Inovație (RIF) din București, unde copiii și tinerii ucraineni vor putea învăța ce înseamnă tehnologia 3 D, vor urma ateliere de imprimare tridimensională, explorând propriile talente și abilități și „jucându-se” creativ. Centrul are în dotare spații modulare destinate învățării prin joc, atelierelor de educație non-formală, de creativitate și de deprindere a unor abilități tehnice și digitale. LINK https://www.europafm.ro/joaca-si-tehnologie-pentru-educatia-si-integrarea-copiilor-ucraineni/
De asemenea, în București continuăm activitatea in Child Friendly Spaces (CFS) in anumite centre rezidentiale.
Și echipa din Brașov continuă activitățile cu copiii ucraineni, iar tinerii vor avea la dispoziție și acolo un centru RIF. Și în Constanța partenerul nostru Centrul pentru Resurse Civice continuă activitatea din Call Center (în cadrul Centrului comunitar pentru asistenţă integrată Constanţa pentru Ucraina – CT4UA). Acolo ucrainenii pot primi informaţii despre accesul la servicii medicale, înscrierea copiilor la şcoală sau accesarea unui loc de muncă. (Se poate apela numărul cu tarif normal (+4) 0377 30 30 30, de luni până vineri, între orele 9,00 – 17,00). Personal de specialitate răspunde în limbile română, ucraineană şi engleză. Numărul poate fi utilizat şi de românii din judeţul Constanţa care doresc să îşi ofere ajutorul ori să semnaleze faptul că un cetăţean sau o familie din Ucraina are nevoie de susţinere.
În 2022 sprijinul Terre des hommes pentru familiile ucrainene din România a fost posibil prin contribuția financiară a Centrului de Criză și Sprijin al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, orașul Zurich, Fundația Z Zurich, Swiss Solidarity și UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiaţi).
In 2023 donatorul principal este UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați).