Despre noi

child
Terre des hommes România

Înfiinţată în 1960, Terre des hommes (Tdh) este cea mai importantă organizație elvețiană din domeniul protecției copilului.

Fundația Terre des hommes este prezentă în România încă din 1992, fără întrerupere, pentru a contribui la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului și la reforma asistenței sociale. De asemenea, facilităm participarea copiilor la dezvoltarea propriei comunități. 

În fiecare an, mii de copii și părinți sunt beneficiari ai proiectelor implementate de către Terre des hommes România.

16.589
copii au beneficiat de proiectele Tdh în România în 2019
79
părinți au fost beneficiari ai proiectelor Tdh în 2019
1064
profesioniști au beneficiat de instruire
Priorități

În România, Fundația Terre des hommes activează în trei domenii prioritare:

 • Protecția și promovarea drepturilor copiilor prin întărirea sistemului de protecție. Mobilizăm comunitățile pentru a preveni situațiile riscante și lucrăm cu asistenții sociali, profesorii și alți profesioniști din domeniu pentru a proteja copiii. Ne dorim să creștem reziliența copiilor și tinerilor, îi ajutăm să participe la luarea de decizii care îi privesc. Investim în educație, sănătate, servicii sociale și infrastructură pentru a îmbunătăți viața copiilor dezavantajați din România.

 • Sprijinirea copiilor afectați de migrație. Migrația afectează viața copiilor în diferite moduri: de la părinți care pleacă, la copii care migrează singuri sau cu familia. În acest domeniu, principalele noastre priorități sunt de a preveni migrația nesigură a copiilor și tinerilor și de a ne asigura că acei copii deja afectați de migrație au acces la drepturile lor fundamentale.

 • Justiție juvenilă. Terre des hommes crede într-un sistem de justiție eficient, în care tinerii nu sunt privați de libertate. Astfel, dezvoltăm metodologii specifice pentru profesioniștii care lucrează cu copiii aflați în conflict cu legea și practici prietenoase pentru copii, cu accent asupra echilibrului mental și rezilienței.

Misiune

Misiunea Terre des hommes  este de a oferi ajutor copiilor exploatați sau în situații de risc și de a schimba societatea în beneficiul generațiilor viitoare.

 

Valori
Curaj

Facem tot posibilul să luăm cele mai bune decizii și să acționăm cu determinare și convingere.

Ambiție

Ne dorim să aducem schimbări pozitive, semnificative și de durată în viața copiilor și în comunitățile în care trăiesc.

Respect

Încurajăm o abordare onestă, responsabilă și deschisă bazată pe cooperare și acceptare a diversității.

Dedicare

Acționăm cu bunăvoință și profesionalism cu și în preajma copiilor, și promovăm dreptatea și egalitatea.

Repere Terre des hommes în România
1992

Terre des hommes și-a început activitatea în România prin stabilirea unor parteneriate cu organizații locale. Primul nostru proiect s-a adresat mamelor aflate în dificultate și își propunea să prevină abandonul copiilor.

1997

Am lansat în România un program de protejare și reintegrare a copiilor în conflict cu legea prin furnizarea de ajutor legal și social și prin organizarea de cursuri de formare pentru specialiștii din domeniul protecției copilului.

2000

Am încheiat în România parteneriate pentru promovarea respectării drepturilor copiilor cu HIV.

2005

În România s-au adoptat schimbări legislative care au permis Terre des hommes să ofere cursuri de formare în protecția copilului pentru actori cheie reprezentanți ai instituțiilor naționale.

În același an, Terre des hommes s-a alăturat demersurilor altor organizații în lupta pentru combaterea traficului de copii din Europa de Est.

2006

Reprezentanța fundației Terre des hommes în România a fost înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor. A fost deschis un birou la Craiova, pe lângă cel existent la București.

2013

A început în România un proiect amplu pentru incluziunea persoanelor de etnie rromă prin care s-a îmbunătățit accesul al educație, sănătate și condiții decente de locuire.

2016

Terre des hommes România a ajutat direct 9883 de persoane dintre care 3000 de copii au participat la activități educaționale de prevenire a discriminării și 2000 de copii au beneficiat de servicii medicale de bază.

2017

A fost deschis un birou la Bacău și a demarat implementarea proiectului SHINE (Sprijin pentru infrastructura socială, de sănătate și educație) în comunitățile din zonă.

2018

Au fost derulate 11 proiecte  care urmăresc susținerea comunităților rurale din județele Dolj, Gorj, Olt, Bacău; participarea activă a tinerilor, promovarea metodelor alternative la detenție juvenilă și promovarea metodei MGS - Mișcare, Joc și Sport pentru incluziunea social a copiilor și a tinerilor vulnerabili.

2019

A fost lansat un proiect major pentru protecția drepturilor copilului: Mediu Sigur pentru Copii în Sport. În paralel au fost derulate alte 12 proiecte, aflate în diferite stadii, în diferite zone ale țării.

Roman Bürki, Ambasadorul Terre des hommes, a vizitat două comunități din Romania și a promovat sportul în rândul copiilor.

2020

Au fost lansate două proiecte în domeniul justiției juvenile (Precision și Focus), iar în cadrul SHINE s-a publicat în premieră națională un ghid de construire a grupurilor sanitare pentru școlile din mediul rural.

tdh
girls school
Terre des hommes în lume

Fundația Terre des hommes, cu sediul în Lausanne, Elveția, este în prezent cea mai mare organizație elvețiană de protecție a drepturilor copilului, acționează mereu în interesul acestora și organizează campanii de informare în acest sens. Prin programele Tdh care vizează sănătatea, protecția și intervențiile de urgență oferim asistență pentru peste 3 milioane de copii și familiile lor din peste 45 de țări în fiecare an (inclusiv România).

Terre des hommes (Tdh) a fost înființată în 1960 de către farmacistul franco-elvețian Edmond Kaiser, care a fost impresionat de situația copiilor afectați de războiul din Algeria și a vrut să îi ajute. Numele fundației este inspirat dintr-o lucrare din 1939 a lui Antoine de Saint- Exupéry, „Terre des hommes”, tradusă în limba română ca „Pământ al oamenilor”. Aceasta este cartea de eseuri în care scriitorul vorbea despre: potențialul fiecărui copil de a dezvolta un talent, dacă este protejat și iubit, responsabilitatea noastră a tuturor de a crea o lume mai bună și nevoia de cooperare.

Începând cu anul 1966 au fost create, după modelul din Lausanne, alte entități Terre des hommes în Elveția, Franța, Belgia, Germania, Luxembourg și Olanda, printre altele. Toate se reunesc pentru a forma Federația Internațională Terre des Hommes / Terre des Hommes International Federation (TDHIF). Federația face așa încât vocile organizațiilor membre să fie auzite la nivel internațional și european, și le reprezintă în fața Națiunilor Unite. În 2002 Franța acordă Terre des hommes premiul Drepturile Omului pentru munca sa în lupta împotriva traficului de copii în Europa de Est.

Obiective

În prezent, la nivel mondial, organizația are cinci obiective de bază:

 • să îmbunătățească sănătatea copiilor sub 5 ani și a copiilor care au nevoie de îngrijire medicală specializată;
 • să protejeze copiii migranți;
 • să prevină exploatarea copiilor;
 • să promoveze justița restaurativă în cazul copiilor aflați în conflict cu legea;
 • să ofere ajutor umanitar copiilor și familiilor aflate în situații de criză.
Principii

Programele și proiectele noastre au la bază următoarele principii:

 • drepturile copiilor și cel mai bun interes al lor;
 • a crea o prezență puternică locală, în apropierea copiilor și familiilor din comunități vulnerabile;
 • a încuraja cooperarea strânsă cu entități locale, bazându-se pe respect;
 • inovație și perfecționare continuă;
 • perfecționarea sistemelor de sănătate și protecție pe termen lung;
 • a obține /menține  recunoaștere la nivel mondial ca organizație de încredere.

Citiți mai multe despre activitatea Tdh în alte țări din Europa și din lume.  

 

 

Noutăți

Cum se aplică justiția restaurativă în România atunci când sunt implicați copii victime ? Vă invităm să citiți o amplă cercetare efectuată în consultare cu copiii și părțile interesate din România, Grecia și Albania. Descoperiți rezultatele cercetării pentru România la acest link  Cercetarea a...
Un proiect de educare a copiilor și perfecționare a profesioniștilor, pentru a preveni violența de gen Migrația poate fi o experiență traumatică pentru tinerii și copiii care migrează, călătorind uneori mii de kilometri în condiții periculoase, cu acces limitat la mâncare și adăpost. Cei mai...
Cu mult înaintea pandemiei actuale, o pandemie tăcută a trecut neobservată secole întregi, dacă nu milenii: violența de gen, cu precădere violența îndreptată asupra copiilor, pur și simplu fiindcă sunt fete / băieți sau alt gen sau fiindcă sunt „slabi” și vulnerabili.  Citeşte întreaga ştire pe...
​​„Sunt multe probleme dar o singură soluție la toate: educația”, spunea Malala Yousafzai, o fată din Pakistan, care a fost împuşcată în 2012, doar pentru că se lupta pentru a avea acces la educaţie. Pe când avea 10 ani, talibanii preluaseră controlul regiunii și fetelor le-a fost interzis să...
„Pe măsură ce pandemia de COVID-19 se răspândește în lume, observăm tendințe îngrijorătoare. Cei mai săraci și mai vulnerabili membri ai societății sunt afectați cel mai puternic atât de pandemie, cât și de măsurile de combatere a acesteia. Mă îngrijorează în mod deosebit bunăstarea copiilor din...
Copiii din jud. Bacău au decis singuri investițiile de care aveau nevoie ei și scolile lor Fundația Terre des hommes a încheiat astăzi oficial un proiect care a avut scopul de a îmbunătăți infrastructura de educație din zona rurală a jud. Bacău și de a crea școli mai sigure și primitoare pentru 11...