Pe 4 aprilie, am co-găzduit, alături de alte organizații partenere, evenimentul “Living Bookshelf”, o seară de povești spuse de tineri migranți care au ajuns să locuiască în București, la un moment dat al vieții lor.
Evenimentul a fost inspirat de conceptul Biblioteca vie, care promovează ideea că noi, oamenii, avem povești unice și complexe, iar spunându-le în fața altora putem crea punți de conexiune și solidaritate.
Obiectivul principal al serii de lectură a poveștilor vii a fost de a promova integrarea migranților și refugiaților în comunitatea românească și de a sprijini astfel dărâmarea stereotipurilor.
Evenimentul de pe 4 aprilie, la a cărui organizare ne-am alăturat, a pornit de la inițiativa tânărului Muhammad Ali Jalal, bursier al Guvernului român și student în Relații internaționale și studii europene la Universitatea din București. Ali este un tânăr lider, care a inițiat peste 40 de proiecte comunitare în țara sa natală, Pakistan, dar și în Statele Unite ale Americii și România. Între 2016 și 2017, Ali a fost selectat ca Ambasador Cultural, reprezentant al Pakistanului, în statul Michigan (SUA). Ali are experiență în lucrul cu refugiați și diverse organizații neguvernamentale și oferă și servicii de traducere pentru Inspectoratul General pentru Imigrări din România.
Iată câteva dintre descrierile celor care și-au spus aseară poveștile câte unui grup de 3-4 oameni:
Wasfi al Nassef este inginer mecatronist. S-a născut în Siria și locuiește în România de un an. În prezent, el lucrează în echipa media a JRS România.
Nabil Alhafez: Sunt pasionat de dezvoltarea de software și de contribuțiile open source. Originar din Siria, m-am mutat în România pentru a urma o diplomă în informatică la Universitatea din București, unde sunt în prezent în ultimul an. Această călătorie nu a fost doar o schimbare geografică, ci și o tranziție într-un mediu complet diferit, care mi-a oferit provocări unice și oportunități de dezvoltare.
Darya Yusupova este studentă la Sociologie la Universitatea din București. Ea a făcut studiile de licență în domeniul tehnologiilor alimentare. În prezent, ea lucrează ca cercetător de teren și se ocupă de dezinformare. Darya are o vastă experiență în și este o căutătoare de oportunități pentru tineri.
Hakizimana Barthlemy Bruno: sunt cetățean al Rwandei, am o diplomă de licență în asistență medicală generală, iar anul trecut am terminat masteratul în afaceri internaționale la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir din București. Ca experiență, am lucrat în Rwanda în spitale publice, clinici private și ONG-uri. În România, am lucrat ca recepționer la un hostel care m-a ajutat foarte mult să cunosc puțin despre societatea românească pe baza interacțiunilor zilnice dintre noi. Îmi place să spun povești care implică și conectează oamenii pentru a fi un sprijin moral și de încurajare.
“Living Bookshelf” a fost organizat în parteneriat cu Ambasada SUA, American Councils și organizațiile AIDRom și JRS Romania.
Această activitate a fost susținută de către Terre des hommes România prin programul Rapid Response Fund al State Secretariat for Migration (Elveția).