De la începutul războiului din Ucraina, în 2022, Fundația Terre des hommes România a răspuns nevoilor imediate ale copiilor, tinerilor și mamelor care au sosit în România.
Am fost alături cu activități de sprijin psiho-social și educațional în spații sigure pentru copii și adolescenți, cursuri de limbă română, cu servicii de sprijin pentru sănătatea mintală și de asistență socială pentru copii și îngrijitorii lor.
În 2024, muncim pentru a înlesni procesul de integrare a copiilor și adolescenților refugiați și migranți de orice naționalitate, în România.
În București și Brașov, primim copii și adolescenți la Centrele de Reziliență și Inovare (Innovation and Resilience Facility).
RIF, așa cum îi spunem pe scurt, este un centru pentru copii, adolescenți și tineri unde organizăm activități educaționale non-formale, de dezvoltare a competențelor digitale, a aptitudinilor pentru viață și de promovare a bunăstării emoționale.
În aceste centre, copiii pot participa la:
-
Ateliere de design și printare la imprimante 3D
-
Ateliere de realizare de proiecte din lemn – design produs, tăiere laser, gravare laser
-
Ateliere de realizare proiecte din vinil și hârtie - felicitări, stickere, afișe, personalizare produse cu vinil (căni, pahare, textile)
-
Ateliere de realizare proiecte din materiale textile – cusut, brodat, croșetat, sublimare cu vinil sau cerneală
-
Sesiuni educaționale cu ochelari VR (realitate virtuală)
-
Ateliere de educație non-formală, în funcție de nevoile exprimate de copii: orientare în carieră, public speaking, club de engleză, managementul emoțiilor, gestionarea situațiilor de bullying.
-
Sesiuni de boardgames pentru adolescenți
-
Child Advisory Board (Consiliul Consultativ al Copiilor) – club pentru adolescenți prin care învață să participe la viața comunității.
Pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani, oferim activități educaționale prin care ei pot învăța limba română, la hubul Ostrovok de la la Școala Gimnazială „Ienăchiță Văcărescu”.
Sprijim copiii și tinerii, sau părinții lor, cu consiliere psihologică sau alt tip de sprijin social, cu ajutorul echipei noastre dedicate de asistenți sociali.
Cum am sprijinit copiii ucraineni și familiile lor, în 2022 și 2023
Am oferit asistență socială familiilor ucrainene fie individual, fie în parteneriat cu centre rezidențiale pentru refugiați și alte ONG-uri.
De-a lungul anului 2022 am colaborat cu aproximativ 12 centre care găzduiesc familii și ajută părinții cu produse și informații esențiale pentru a le integra și ghida din punct de vedere medical, profesional, legal. Educația a fost centrul preocupărilor pentru copiii ucraineni, așa încât am deschis un centru ce oferă acces în mod egal copiilor și adolescenților la echipamente tehnologice și promovează incluziunea prin mijloace digitale.
Am derulat, de asemenea, și o campanie de încurajare a părinților să continue educația copiilor lor în România, oferindu-le informații și exemple pozitive. Aici câteva clipuri.
Am pus accentul pe sprijinul psihosocial al familiilor, adică sprijin pentru a proteja echilibrul mental și bunăstarea psiho-socială. Echipele noastre au ajutat astfel familiile ucrainene să se conecteze cu comunitatea românească, oferindu-le și mijloacele de a face față problemelor practice și de a alina suferința cauzată de război și dezrădăcinare.
În 2022, în țară și în București au fost organizate: o școală de vară, tabere de agrement în mai multe locații, un laborator cu tehnologie 3D, evenimente de socializare și integrare, ateliere în care copiii să-și dezvolte talentele și să-și continue sau diversifice educația. Totodată, am informat constant și periodic părinții despre opțiuni pentru copiii lor, așa încât ei să prevină orice pauză în educația acestora.
Pe lângă ajutorul material, ne-am dori să credem că am protejat inimile copiilor, oferindu-le spațiu, timp și siguranța de a se bucura de copilărie. Aici puteți accesa o broșură inedită care prezintă perspectiva copiilor și cum au trăit ei acest sprijin.
În 2023, am deschis Centrele de Reziliență și Inovație (RIF) la București și Brașov, unde copiii și tinerii ucraineni au învățat ce înseamnă tehnologia 3D, au urmat ateliere de imprimare tridimensională, explorând propriile talente și abilități și „jucându-se” creativ.
Centrul a oferit atelierele de educație non-formală, de creativitate și de deprindere a unor abilități tehnice și digitale, ateliere de animație stop motion pentru copii și adolescenți.
În București, am continuat activitatea în spațiile amenajate pentru copii în centre rezidențiale sau hub-uri de educație pentru copii ucraineni; am organizat cursuri de limba engleză și limba română.
În Constanța, partenerul nostru, Centrul pentru Resurse Civice, a continuat activitatea din Call Center (în cadrul Centrului comunitar pentru asistenţă integrată Constanţa pentru Ucraina – CT4UA), unde refugiații ucraineni au primit informaţii despre accesul la servicii medicale, înscrierea copiilor la şcoală sau accesarea unui loc de muncă.
În 2024, donatorul principal este UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați).
În 2022, sprijinul Terre des hommes pentru familiile ucrainene din România a fost posibil prin contribuția financiară a Centrului de Criză și Sprijin al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, orașul Zurich, Fundația Z Zurich, Swiss Solidarity și UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiaţi).