Sprijin pentru refugiații ucraineni și copiii lor aflați în România

 

 

copii

De la începutul războiului în 2022, Terre des hommes România s-a străduit să răspundă nevoilor imediate ale copiilor, tinerilor și mamelor care sosesc în România în ceea ce privește protecția, sănătatea mintală și sprijinul psiho-social, precum și asistența individuală adaptată pentru situații diferite.

Am oferit asistență socială familiilor ucrainene fie individual, fie în parteneriat cu centre rezidențiale pentru refugiați și alte ONG-uri. De-a lungul anului 2022 am colaborat cu cca. 12 centre care găzduiesc familii și ajută părinții cu produse și informații esențiale pentru a le integra și ghida din punct de vedere medical, profesional, legal. Educația a fost centrul preocupărilor pentru copiii ucraineni, așa încât am deschis un centru ce oferă acces în mod egal copiilor și adolescenților la echipamente tehnologice și promovează incluziunea prin mijloace digitale. Astăzi două astfel de centre sunt disponibile în București și Brașov -contactele lor mai jos. Am derulat, de asemenea, și o campanie de încurajare a părinților să continue educația copiilor lor în România, oferindu-le informații și exemple pozitive. Aici câteva clipuri.

Sprijin în anul 2022

 

De-a lungul anului 2022 am colaborat cu 12 centre care găzduiesc familii și ajută părinții cu produse și informații esențiale pentru a le integra și ghida din punct de vedere medical, profesional, legal.

Am pus accentul pe sprijinul psihosocial al familiilor, adică sprijin pentru a proteja echilibrul mental și bunăstarea psiho-socială. Echipele noastre au ajutat astfel familiile ucrainene să se conecteze cu comunitatea românească, oferindu-le și mijloacele de a face față problemelor practice și de a alina suferința cauzată de război și dezrădăcinare.

Mulțumită donatorilor și partenerilor noștri, am putut face mult mai mult nu doar la București, ci și la Constanța și Brașov. Mulțumim partenerului nostru Centrul de Resurse Civice Constanța pentru organizare și implementarea activităților în regiune.

În țară și în București au fost organizate/ create pe parcursul anului 2022: o școală de vară, tabere de agrement în mai multe locații,  un laborator cu tehnologie 3D, evenimente de socializare și integrare, ateliere în care copiii să-și dezvolte talentele și să-și continue sau diversifice educația. Totodată, am informat constant și periodic părinții despre opțiuni pentru copiii lor, așa încât ei să prevină orice pauză în educația acestora.

Pe lângă ajutorul material, ne-am dori să credem că am protejat inimile copiilor, oferindu-le spațiu, timp și siguranța de a se bucura de copilărie. Aici puteți accesa o broșură inedită care prezintă perspectiva copiilor și cum au trăit ei acest sprijin.

 

Sprijin pentru familii ucrainene în 2023

Sprijinul continuă și în 2023 cu Centrul de Reziliență și Inovație (RIF) din București, unde copiii și tinerii ucraineni pot învăța ce înseamnă tehnologia 3D, pot urma ateliere de imprimare tridimensională, explorând propriile talente și abilități și „jucându-se” creativ. Centrul are în dotare spații modulare destinate învățării prin joc, atelierelor de educație non-formală, de creativitate și de deprindere a unor abilități tehnice și digitale. Aflați mai multe aici

De asemenea, în București continuăm activitatea în spațiile amenajate pentru copii în anumite centre rezidențiale.

 

CONTACTE

In București, Fundația Terre des hommes sprijină refugiații din Ucraina cu următoarele servicii, cum ar fi :

 • Psiholog Nina ,( Nr. Telefon 0720793004)
 • Psiholog Iraida (Nr. Telefon 0756257711)
 • Asistent social Dorina (ro-ru) ( Nr. Telefon 0756768496)
 • Asistent social Anna (Ru-Ukr) (Nr. Telefon 0759139851)
 • Asistent social Galina (Nr. Telefon 0756608950)
 • Asistent social Ruxanda (Nr. Telefon  0766797637)(Lucreaza cu traducator)
 • Traducator Victoria (Nr. Telefon 0720352974)
 • Traducator Vanda (Nr. Telefon 0756250328)
 • Resilience Innovation Facility (RIF) HUB -BUCUREȘTI,  Olga (Nr. Telefon 0756 772 239)
 • Ateliere 3D
 • Proiecte realizate la vinyl cutter, taietor laser
 • CAB - child advisory board (pentru adolescenti)
 • Program After School. Tatiana (Nr.Telefon  0728460773)

 

 

Фонд Terre des hommes может оказать беженцам в Украине следующие услуги:

- Психолог Нина. Консультации, психологическая поддержка. (рум-рус). (телефон 0720793004)

- Психолог Ираида. Консультации, психологическая поддержка (рум. – рус.) (телефон 0756257711)

- Социальный работник Дорина (рум-русс.) (номер телефона 0756768496)

- Социальный работник Анна (англ- укр.)  (номер телефона 0759139851)

- Социальный работник Галина (англ. – укр. ) (телефон 0756608950)

- Социальный работник Руксанда (рум) (телефон 0766797637) (работает с переводчиком)

- Переводчик Виктория (рум-рус.)  (тел. 0720352974)

- Переводчик Ванда (рус-рум) (телефон 0756250328)

- Resilience Innovation Facility (RIF), Ольга (телефон 0756 772 239)

- 3D-мастерские, робота техника

- Проекты, выполненные с помощью винилового резака, лазера.

- CAB - молодежный консультативный совет (для подростков)

-  Программа продленки для украинских детей. Татьяна (номер телефона 0728460773)

 

 

Și echipa din Brașov continuă activitățile cu copiii ucraineni, iar tinerii au la dispoziție și acolo un centru Resilience and Innovation.

În Constanța, partenerul nostru Centrul pentru Resurse Civice continuă activitatea din Call Center (în cadrul Centrului comunitar pentru asistenţă integrată Constanţa pentru Ucraina – CT4UA). Acolo ucrainenii pot primi informaţii despre accesul la servicii medicale, înscrierea copiilor la şcoală sau accesarea unui loc de muncă. (Se poate apela numărul cu tarif normal (+4) 0377 30 30 30, de luni până vineri, între orele 9,00 – 17,00). Personal de specialitate răspunde în limbile română, ucraineană şi engleză. Numărul poate fi utilizat şi de românii din judeţul Constanţa care doresc să îşi ofere ajutorul ori să semnaleze faptul că un cetăţean sau o familie din Ucraina are nevoie de susţinere.

 

 

 

Donatori

În 2022, sprijinul Terre des hommes pentru familiile ucrainene din România a fost posibil prin contribuția financiară a Centrului de Criză și Sprijin al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, orașul Zurich, Fundația Z Zurich, Swiss Solidarity și UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiaţi).

În 2023, donatorul principal este UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați).

The Crisis and Support Center of the Ministry for Europe and Foreign Affairs of France logo
The Crisis and Support Center of the Ministry for Europe and Foreign Affairs of France
Z Zurich Foundation
Z Zurich Foundation

Noutăți și publicații relevante

Nata, 11 ani, Odessa - despre cursurile de la RIF, Centrul de Inovare și Reziliență „Când m-a înscris mama la cursurile 3D de la RIF (Centrul de Inovație și Reziliență), m-am prezentat la prima lecție, însă fără așteptări prea mari. Dar odată ce au început activitățile, am înțeles rapid că este un...
De Ziua Independenței Ucrainei, joi 24 august, copiii români și ucraineni s-au reîntâlnit și au fost parte din crearea uneia dintre cele mai frumoase tradiții : Ziua prieteniei între copiii români și cei ucraineni. Prima ediție a fost pe 24 august 2022 și ne-am bucurat sa îi invităm și anul acesta...