PRECISION - Sprijinul, reabilitarea și împuternicirea minorilor și tinerilor privați de libertate

Minorii și tinerii din centrele educative și de detenție din Romania au dreptul la o șansă pentru viitor. De aceea, Terre des hommes (Tdh) implementează de la începutul anului 2020, proiectul PRECISION, pentru a susține reabilitarea minorilor și tinerilor privați de libertate și a le reda o șansă în viață. PRECISION înseamnă Promote Rehabilitation, Empowerment of Children and Support for Youth Offenders.

precision
40
de copii și tineri își vor îmbunătăți starea psihosocială și abilitățile de viață
300
de minori și tineri vor beneficia de condiții  mai bune în detenție, de proceduri adecvate și prietenoase
2
ani de implementare

Scop și obiective

Terre des hommes a vorbit cu o parte dintre minorii și tinerii privați de libertate și a aflat că aceștia nu au acces la informații, trăiesc în condiții precare de detenție, fără contact suficient cu lumea din afară. De asemenea, educația nu este suficient încurajată sau adaptată nevoilor lor, iar mișcarea și sportul nu sunt facilitate. Specialiștii sunt prea puțin receptivi la drepturile, nevoile și emoțiile acestora, iar pregătirea acestora e insuficientă, ceea ce rezultă într-un mod de a-i trata pe minori prea puțin respectuos, profesionist și discriminatoriu. Pe de altă parte, personalul din centrele de detenție nu se poate califica prin training-uri adaptate lucrului cu copiii și deci nu poate folosi abilități de comunicare și negociere, care ar construi relații pozitive cu copiii și tinerii și ar reduce tensiunile și situațiile de conflict, fără a folosi forța. 

Toți acești factori riscă să mențină minoriii și tinerii în sistemul penitenciar pe viață (sau, cel puțin, să le  diminueze șansele de reabilitare și reintegrare socială). Prin proiectul PRECISION, investim în condiții mai bune de detenție (îmbrăcăminte și produse de igienă), susținem dezvoltarea profesională a personalului prin training-uri despre practici prietenoase adaptate minorilor folosind metodologia „Mișcare, Joc și Sport”. Copiii și tinerii își vor îmbunătăți capacitatea de reziliență și stima de sine prin activități sportive și li se vor oferi spațiul, mecanismele și abordările potrivite pentru a-și exprima opiniile și a contribui la luarea deciziilor.

În cadrul proiectului se va facilita reintegrarea socială, în paralel se va iniția un program de mentorat prin care tinerii vor fi susținuți să se angajeze, să-și identifice o locuință și să urmeze training-uri de calificare în domenii de lucru variate. Pentru a promova rezultatele proiectului vor fi organizate mese rotunde, precum și o conferință internațională pentru profesioniști și factorii de decizie.

Rezultate urmărite: cel puțin 40 de  copii și tineri își vor îmbunătăți starea psihosocială și abilitățile de viață. 300 de minori și tineri vor beneficia de condiții  mai bune în detenție, de proceduri adecvate și prietenoase.

Durata implementare: ianuarie 2020 - decembrie 2021

Finanțator

Fundația Medicor (Liechtenstein)

Noutăți și publicații relevante

Fundația Terre des hommes caută susținători-fundraiseri pentru campania de strângere de fonduri Swimathon, care are loc online în perioada mai -iunie 2020 sub deviza SWIM at HOME, deoarece înotul se va face „de acasă”! Susținerea dvs va consta în încurajarea cercului de prieteni să doneze în...
În contextul COVID 19, Fundația Terre des hommes Romania a donat materiale igienico-sanitare în valoare totală de 4.000 de franci elvețieni pentru Centrele  de Educație de la Buziaș și Targu Ocna și Centrele de Detenție de la Craiova și Tichilești, toate implicate în proiectul PRECISION (Promote...