În detenție, minorii și tinerii sunt într-o situație de vulnerabilitate maximă în relație cu sistemul judiciar și la impactul cu condițiile de detenție. La acestea se adaugă, desigur, propriile lor istorii și provocări personale. Statul este responsabil pentru protejarea drepturilor lor, însă cercetările și politicile adesea ignoră minorii din detenție.
Obiectiv
Proiectul DATA MOSAIC răspunde acestor nevoi de informare și va facilita colectarea de date în centre, va crea o hartă a metodelor de colectare din prezent în sistemele juridice europene și va oferi recomandări în baza lacunelor observate. De asemenea, vom lucra cu tinerii, cu personalul din prima linie, experți internaționali și autorități din trei țări : Bulgaria, România și Irlanda. Vom îmbunătăți astfel strategiile de colectare de date despre violența asupra tinerilor din detenție. Personalul din centre va fi format în acest sens și va avea ocazia să ofere din propria experiență colegilor din alte țări.
Minorii care experimentează violența în detenție, autoritățile din justiție și personalul care lucrează în centre cu minori și tineri sunt astfel „ținta” proiectului nostru Data MOSAIC. A preveni violența asupra copiilor în toate formele ei este un element de bază al Strategiei UE privind Drepturile Copilului, conform și cu Obiectivul 16 al Agendei Națiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă.
Parteneri
Proiectul este implementat de o echipă puternică de 5 organizații de experți la nivel înalt: Penal Reform International, Terre des hommes România, SAPI (Bulgaria), Terre des hommes Spania și Universidade NOVA de Lisboa.
Durată
Data MOSAIC se va desfășura în perioada Martie 2023- Ianuarie 2025.
Data MOSAIC este co-finanțat de Uniunea Europeană.