Formele de violență împotriva copiilor aflați în detenție sunt adesea invizibile. Copiii pot să nu dorească să le aducă la cunoștință personalului din centre din cauza neîncrederii, a fricii de consecințe și a necunoașterii procedurilor adecvate. De asemenea, este posibil ca personalul să nu fie pe deplin pregătit să prevină și să reacționeze la incidente de violență.
Pentru a răspunde la această situație, specialiștii Terre des hommes au susținut un workshop la Craiova, în data de 7 iunie, pe tema monitorizării incidentelor violente din centrele de detenție pentru copii, sesiune la care au participat 25 de asistenți sociali, consilieri, psihologi, educatori din Centrul de Detenție Craiova, Centrul Educativ Buziaș, DGASPC Dolj (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului), CNASR Dolj (Colegiul Național al Asistenților Sociali).
Ca adulți, suntem obligați prin lege să protejăm copiii împotriva violenței. Copiii din detenție sunt expuși unui risc mult mai mare de violență, și de aceea specialiștii urmăresc să intervină prin monitorizarea acesteia.
Echipa de experți din proiectul DATA MOSAIC lucrează la crearea unui instrument care să ajute personalul din centre să monitorizeze mai bine incidentele violente. Acest instrument oferă proceduri clare și ușor de utilizat care cuprind toate formele de violență împotriva copiilor. Datele vor fi colectate în așa fel încât să se acorde atenție maximă copiilor vulnerabili. Se vor colecta date care pot fi comparate între diferite instituții la nivel național și european. Pe baza datelor se va realiza o analiză care să evidențieze tendințele actuale și blocajele din sistem.
De asemenea, instrumentul urmărește să ajute agențiile naționale de justiție penală și instituțiile de justiție pentru copii să colecteze și să utilizeze date comparabile privind violența împotriva copiilor în detenție.
Instrumentul în varianta draft propus de specialiștii proiectului a fost testat de participanți. Aceștia au adus îmbunătățiri, completări, comentarii, modificări, pentru ca instrumentul să corespundă cât mai bine situației reale din centre și să fie cât mai util personalului.
Fiecare copil din detenție are povestea lui, caracterul lui modelat de experiențele din copilărie, de familie, de anturaj, de traumele prin care a trecut, a explicat participanților doamna formator și psiholog Emilia Sorescu, vorbind despre abordarea informată cu privire la traumă.
Copiii și tinerii din centrele de detenție au dificultăți mari în a construi și menține relații interpersonale armonioase, precum și în a acorda încredere, a adăugat dna. psiholog. Tinerii care au experimentat traume se așteaptă adesea ca noile relații să întărească convingerile negative pe care le-au format despre ei înșiși și despre ceilalți: că sunt în mod inerent neplăcuți sau „răi”, sau că adulții nu sunt de încredere și inevitabil îi vor răni. Mulți experți sunt de acord că una dintre cele mai bune căi de vindecare pentru tinerii traumatizați poate fi dezvoltarea unor relații pozitive și sigure. Profesioniștii care lucrează cu acești tineri pot fie să ajute la vindecarea lor, fie să le amplifice vulnerabilitățile. De noi, adulții, depinde în mare parte calea pe care vor porni acești tineri în viitor.
Care ar putea fi ajutorul oferit de adulți? Putem să le oferim tinerilor siguranță, protecție, și chiar un model pozitiv prin atitudinea noastră, a explicat doamna formator. După ce emoțiile s-au organizat, putem să discutăm cu ei, să îi ascultăm, să îi oglindim (prin feedback obiectiv), să empatizăm, să îi validăm, să le oferim ocazii de reflecție și autoreflecție.
Workshopul a fost organizat în cadrul proiectului DATA MOSAIC – date pentru monitorizarea și siguranța minorilor în detenție, proiect implementat în România de Fundația Terre des hommes și cofinanțat de Uniunea Europeană.