O aplicație care va proteja copiii împotriva violenței din centrele de detenție

picture

Tinerii aflați în detenție sunt  expuși unui risc de violență ridicat, de aceea monitorizarea actelor de violență este importantă. Drepturile lor sunt de asemenea valabile în detenție sau centre educative.

Astfel echipa de experți din proiectul nostru Data MOSAIC lucrează la crearea unui instrument (aplicație) care să ajute personalul din centre să monitorizeze mai bine incidentele violente dintre copii. Instrumentul are la bază proceduri de înregistrare clare și ușor de utilizat care cuprind toate formele de violență împotriva copiilor. Acest lucru va contribui la o mai bună prevenire a incidentelor violente și a reacției la acestea.

Astfel acoperim o lacună pe care Terre des hommes și multe alte organizații au identificat-o, anume lipsa unei colectări sistematice a datelor și a unor strategii corespunzătoare bazate pe date, pentru siguranța copiilor din detenție. Instrumentul favorizează culegerea riguroasă, cuprinzătoare a datelor, astfel încât să permită autorităților să înțeleagă amploarea și caracteristicile problemelor de siguranță, și să sprijine acțiunile și strategiile orientate spre prevenire.

Datele vor fi colectate în așa fel încât să se acorde atenție maximă copiilor vulnerabili. Se vor colecta date referitoare la vârstă, gen, etnie, tipologia actului de violență, persoanele implicate, martorii, consecințele violenței,  date care pot fi comparate între diferite instituții la nivel național. Pe baza datelor se pot realiza  analize statistice care să evidențieze tendințele actuale și blocajele din sistem, toate aceste informații fiind necesare în elaborarea de strategii, politici și proceduri noi de prevenire a actelor de violență în mediul penitenciar.

Instrumentul va fi de folos agențiilor naționale de justiție penală și instituțiilor de justiție pentru copii, ajutându-le să colecteze și să utilizeze date comparabile privind violența împotriva copiilor în detenție. El va fi folosit de personalul din unitățile de detenție și de educație în cadrul sistemului de justiție pentru copii. Raportarea efectivă a incidentelor va fi făcută de către personalul care lucrează în prima linie cu copiii.

Aplicația digitală are la bază un formular și un chestionar cu mai multe variabile, ce va fi completat de personalul din centre. Chestionarul are ca scop înregistrarea impactului fiecărui incident din punct de vedere psihologic și fizic, dar și a răspunsurilor pe care incidentul le-a declanșat. Instrumentul va trebui să fie conectat la registrele instituționale, pentru a utiliza datele deja existente stocate în sistemele din centrele de detenție. Instrumentul este alimentat cu date de bază despre copii, care sunt colectate la sosirea în centru.

În acest mod se vor înregistra toate persoanele - copii și personal - implicate într-un incident: persoane care fie au fost vătămate de incident, fie au fost martore la acesta, fie au intervenit în el, fie au cauzat/contribuit la producerea incidentului. Se va obține  o imagine de ansamblu a situației din centrele de detenție care va fi necesară pentru a fundamenta strategii - la nivel de instituție și de sistem - pentru a ajuta la  prevenirea incidentelor care au cel mai mare impact asupra copiilor,  pentru a evita o victimizare suplimentară, pentru a susține dialogul și reconcilierea pe termen lung; și  pentru a încuraja copiii sa raporteze incidentele din centre.

Mihai Enache, Project manager: „În plus, instrumentul oferă un instoric infracțional în baza căruia pot decide implicarea tinerilor violenți în diferite activități adaptate nevoilor.” 

 

 

Activitățile specialiștilor noștri se derulează în cadrul proiectului DATA MOSAIC – date pentru monitorizarea și siguranța minorilor în detenție, proiect implementat în România de Fundația Terre des hommes și cofinanțat de Uniunea Europeană.