„Sistemul ar trebui să se adapteze la copii și la nevoile lor, nu copiii la sistem”, a afirmat Mariama Diallo, coordonator al Rețelei Europene de Justiție Prietenoasă cu Copiii (Child Friendly Justice European Network). Specialiști internaționali în justiție, experți din Ministerul Justiției, Ministerul Educației, deputați din Parlamentul României s-au întâlnit în perioada 11-12 mai 2023 la București pentru a găsi o cale de aduce practicile juridice restaurative mai aproape de copii.
„Prin aceste practici urmărim să evităm detenția, sa încurajăm medierea și exprimarea emoțională de ambele părți, astfel încât să se ajungă la un consens” și să nu mai fie necesară procedura penală în instanță, a precizat Laura Ghica, reprezentant Terre des hommes România.
Întâlnirea a fost organizată de Fundația Terre des hommes, care recomandă introducerea educației juridice în școli în cadrul proiectului i-RESTORE 2 – ”pentru o justiție restaurativă de calitate accesibilă tuturor copiilor din Europa aflați în contact cu legea”.
Dl. Nelu Ciobanu, Secretar de Stat în Ministerul Justiției, a afirmat: “Românii nu au încă cultura dialogului şi a rezolvării pe cale amiabilă a conflictelor.... Ideea de a începe cu copiii mi se pare una foarte bună, (...) ei sunt cei mai vulnerabili, cei mai expuși.. Copiii trebuie crescuți în cultura dialogului, a discutării problemelor. E bine sa îi facem participanți activi la procesele care îi privesc.”
Dl. Sorin Ion, Secretar de Stat în Ministerul Educației, a menționat existența Protocolului de Colaborare în domeniul educației juridice în școli, având ca parteneri semnatari Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Uniunea Națională a Barourilor din România. La acest Protocol, în cadrul căruia este dezvoltată o metodologie de lucru, a aderat recent ca partener și Terre des hommes România. Acesta poate fi un prim pas către promovarea și introducerea practicilor restaurative în școli.
Propunerea doamnei deputat Oana Cambera este aceea de a salva copiii făptuitori de la excluziune socială prin asistență psihologică. “România este în topul țărilor în care copiii riscă excluziunea socială. Pentru aceștia este nevoie de asistență socială și psihologică, dar o asistență socială care nu doar oferă beneficii, ci ajută persoanele vulnerabile să devină independente.” – Oana Cambera, deputat REPER.
Doamna deputat PSD Maya Teodoroiu încurajează îmbunătățirea legii medierii 192/2006 și extinderea instanțelor pentru copii și tineri, iar doamna deputat USR-PLUS Oana Țoiu propune o colaborare cu Grupul Transpartinic din Parlament.
Detenția nu este o soluție pentru cei care au greșit, explica dna. Janet Hoope, expert juridic din Olanda. “Copiii au în față un viitor promițător. Când fac ceva rău nu ar trebui excluși [sau trimiși in detenție], ci ar trebui sa îi lăsăm acolo unde sunt, să învețe.”
Anual, peste 7 milioane de copii și tineri sunt privați de libertate la nivel mondial, și 2,5 milioane sunt implicați în proceduri penale în statele UE, conform statisticilor Uniunii Europene.
Soluția ar fi rezolvarea conflictelor prin dialog și mediere, prin practica justiției restaurative. „E mai bine sa fii mediat decât judecat”, după cum explică dl. judecător Cristi Danileț. „Copiii trebuie să știe câteva lucruri despre responsabilități, despre proceduri, la cine sa apeleze... De multe ori, copiii nu au curajul să discute cu un adult.... Unii sunt născuți să fie victime și mor victime. Noi vrem să le trezim demnitatea.”... „Dacă vrem să păzim noua generație, trebuie să îi informăm pe toate căile posibile. Și pe ei, și pe părinți”, a adăugat dl.judecător.
Beneficiile justiției restaurative pentru copii sunt incontestabile, au subliniat experții internaționali: scăderea recidivei in rândul făptuitorilor, un număr mai mic de copii în detenție, restabilirea relațiilor interumane, reintegrarea socială a făptuitorului, vindecarea emoțională a victimei, procedura este mai puțin costisitoare decât procesele din instanță, copiii sunt protejați de efectele negative ale implicării în proceduri penale.
În Franța, 40% dintre conflicte se rezolvă prin mediere, în Marea Britanie 85% din victime sunt mulțumite de intervenția restaurativă și se economisesc 9 lire pentru fiecare liră cheltuită în instanță, în Olanda practica medierii, axată pe repararea daunelor, este utilizată ca o abordare complementară sistemului de justiție, iar în Estonia ofițerii de poliție primesc training privind practici restaurative și non-punitive.
Ca prim pas spre o justiție în acord cu drepturile copiilor, Fundația Terre des hommes recomandă să ascultăm ce au de spus copiii, să îi înțelegem, să discutăm cu ei și noi unii cu alții, indiferent de tabu-uri. Este o abordare utilă pentru prevenirea multor conflicte.
Proiectul i-RESTORE 2 – pentru o justiție restaurativă de calitate accesibilă tuturor copiilor din Europa aflați în contact cu legea este coordonat de Fundația Terre des hommes și cofinanțat de Uniunea Europeană. Prin el ne propunem să le arătăm copiilor și tinerilor beneficiile justiției restaurative, să îi implicăm în practici restaurative, și să ridicăm nivelul de cunoștințe al profesioniștilor în domeniul dreptului și protecției copilului. Mai multe detalii pe pagina https://tdh.ro/ro/i-restore-20-pentru-o-justitie-restaurativa-de-calitate-accesibila-tuturor-copiilor-din-europa
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană.