In ultimele luni, mass-media au fost pline de știri despre copii care au folosit arme unii împotriva altora sau s-au bătut sau au fugit de acasă ca urmare a agresiunilor altor copii sau adulți. Cu alte cuvinte, acest tip de fapte sunt mai frecvente decât accidentele de mașină. Este atât de rar să fii în siguranță pentru copii?
Avem nevoie de o sumă totală de 18.000 euro pentru a preveni violența în școli din 4 județe și București (explicația sumelor, în finalul documentului). Puteți dona direct în contul nostru cu mențiunea „antiviolență”: FUNDATIA TERRE DES HOMMES - AIDE A L`ENFANCE DANS LE MONDE, UniCredit Bank RO81 BACX 0000 0010 2791 3000. Dacă reprezentați o companie, scrieți-ne pe adresa alexandra.necsuleu@tdh.org
De ce acest proiect?
- Pentru a crea un mediu școlar mai sigur, lucrăm în acest moment „la firul ierbii”, cu opt școli din județele Bacău, Dolj, Olt, Gorj și Municipiul București, pentru a explica cauzele violenței.
- În România au fost raportate anul trecut aprox. 5.400 de cazuri de violență (conform Ministerului Educației). Cifra pare mică, dacă nu luăm în calcul cazurile ne-raportate. Datele din studiile noastre sunt și mai nuanțate (tipuri de violență cele mai răspândite: verbală, fizică, cyberbulling).
- Pentru ca agresorii să își schimbe percepția asupra victimei (văzut adesea ca diferit și deci vulnerabil), este nevoie să înțeleagă la nivel rațional că toți copiii sunt egali în drepturi și că diferența nu este o slăbiciune. Desigur, mecanismele sunt mai complexe, însă aceasta ar fi explicația pe scurt a modului de lucru.
- Violența de orice tip are efecte majore și pe termen lung asupra copiilor -inclusiv asupra sănătății, educației (rezultate, decizia de a abandona etc). Acestea sunt adesea subestimate sau chiar normalizate în unele segmente ale societății și de aceea este esențial să intervenim pe mai multe niveluri.
Realizări (2023-2024) în proiect:
- Am făcut formări în format fizic cu 116 cadre didactice din opt școli din România (plus peste 100 la webinare)
- În urma trainingului nostru, profesorii au lucrat cu peste 100 de adolescenți între 12-18 ani prin exerciții creative precum jocul de rol, desenat sau brainstorming pe o temă dată
- Am creat și oferit profesorilor resurse utile, printre care metodologia de prevenție și studii despre violență.
Exemplu de explicație a violenței de gen: o așteptare precum „băieții sunt puternici”/ „fetele sunt sensibile” ar însemna să negăm atât sensibilitatea băieților, cât și puterea fetelor și să punem piedici în accesul lor la anumite tipuri de meserii. La fel, prejudecata „băieții trebuie să facă sport și să aibă meserii tehnice, fetele meserii artistice”.
Cum avansăm? Împreună!
Pentru ca intervenția noastră să se desfășoare mai departe, trebuie să oferim copiilor resurse materiale să pună în practică inițiativele proprii creative. Aceste inițiative, care vor sensibiliza comunitatea cu privire la violența pe bază de gen, vor putea lua diverse forme și este important să îi lăsăm pe copii să aleagă: mini proiecte creative în școli, campanii creative, materiale vizuale, multimedia, piese de teatru interactive, expoziții de artă cu teme legate de egalitatea de gen. Proiectele vor fi coordonate în totalitate de copii, cu sprijinul facilitatorilor, pentru a asigura un impact cât mai semnificativ. Alte variante sunt ateliere de scriere creativă unde copiii vor crea poezii sau povestiri despre respect și empatie, precum și organizarea de dezbateri și mese rotunde în școli sau comunități. Astfel, după ce au înțeles cauzele violenței, copiii înșiși vor deveni agenți ai schimbării și vor promova egalitatea și atitudinile pozitive.
Inițiativele vor fi prezentate chiar de către copii în cele patru județe și București, în fața unor reprezentanți ai autorităților locale, profesori, părinți, organizații implicate în protecția drepturilor copiilor și egalitatea de gen. Aceste prezentări sunt esențiale pentru a atrage atenția asupra problemelor legate de violența pe bază de gen și oferă copiilor ocazia de a fi recunoscuți ca agenți ai schimbării și de a inspira alte comunități să adopte măsuri similare, cu un impact durabil și extins.
Efecte scontate (la nivel proiect)
- Copiii care vor avea inițiativele creative se vor simti puși în valoare și ascultați
- Toți copiii din școlile respective se vor simți mai în siguranță și vor vorbi deschis, văzând că subiectul este luat în seamă la nivelul școlii
- Copiii și adulții implicați vor deveni mai empatici după ce înțeleg la nivel rațional cum și de ce apare violența. Prin efectul bulgărelui de zăpadă, vor promova la rândul lor atitudini pozitive.
- Pe termen lung, ne propunem, printre altele, să includem mecanismele de manifestare a violenței în curriculum oficial.
Explicația sumelor necesare (cea mai mare parte până la finalul 2024)
• desfășurarea inițiativelor – 4.400 euro
• plata facilitatorilor (profesorii care desfășoară activitățile cu copiii 7.600 euro + animatorii 4.000 euro)
• organizarea întâlnirilor cu stakeholders (o parte din cheltuieli aprox. 2.000 euro)
Link-uri utile pe tema proiectelor noastre și a violenței în școli:
- https://www.tdh.ro/ro/gen-si-violenta-care-este-solutia
- https://childhub.org/ro/resurse-multimedia-protectia-copilului/despre-violenta-scoli-la-televiziunea-nationala-romania
- https://tdh.ro/ro/cum-invatam-copiii-sa-conteste-prejudecatile-si-sa-previna-violenta