Ziua Ștafetei la a XI-a ediție. 53 de copii preiau profesia mult visată

ziua stafetei

În perioada 22 noiembrie – 12 decembrie 2022, a avut loc cea de-a XI-a ediție a campaniei Ziua Ștafetei, campanie-eveniment care marchează Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor. În cadrul acesteia, adulții au predat ștafeta propriilor meserii unui grup de copii români și ucraineni, care fac parte din Grupul Consultativ al Copiilor (Child Advisory Board - CAB). Acest grup are ca scop susținerea copiilor și adolescenților prin participarea efectivă în luarea deciziilor care îi privesc, exprimarea opiniilor şi luarea acestora în considerare de către adulţi.

Sub îndrumarea unui coordonator, copiii şi adolescenții au avut posibilitatea să își aleagă profesiile dorite. Coordonatorul grupului a identificat mentorii potriviţi (profesioniştii care vor primi copiii/adolescenții la propriul loc de muncă) şi a facilitat predarea-preluarea ştafetei într-o zi din perioada 22 Noiembrie – 12 Decembrie. Profesiile preluate de copii și adolescenți au fost dintre cele mai diverse ( psiholog, profesor, controlor de trafic aerian, programator, medic, polițist criminalist, procuror, etc.) și au fost alese în timpul uneia din sesiunile CAB (Child Advisory Board), unde au fost provocați să reflecteze la meseria visată, la ceea ce îi inspiră în a avea meseria respectivă, ce calități au și ce anume ar dori să experimenteze în timpul ștafetei.

„Pentru mine a fost o experiență care mi-a arătat cât de mult am de învățat ca să fiu o voce în domeniul pe care îl vizez. Cu siguranță am căpătat claritate asupra pașilor pe care-i am de urmat.”, afirmă Amalia, participantă la campanie. Amalia a făcut schimb de ștafetă cu Iuliana Popa, psihoterapeut.

„A fost o plăcere să colaborez cu Terre des hommes în organizarea evenimentului Ziua Ștafetei. Cele patru adolescente, elevele care m-au însoțit în timpul zilei, au arătat o motivație și un interes real în practicarea meseriei de psiholog. Am lucrat concret cu instrumentele pe care le folosesc în practicarea meseriei mele și mă bucur că au înțeles că este o meserie cu o componentă solidă de formare continuă.” a susținut Iuliana Popa, psihoterapeut.

Despre Ziua Ștafetei

„Ziua Ştafetei” celebrează dreptul tuturor copiilor şi tinerilor de a participa în societate şi se desfăşoară în fiecare an în preajma Zilei Internaţionale a Drepturilor Copiilor, pe 20 noiembrie. Conceptul este foarte simplu: sub îndrumarea unui coordonator, copii şi tineri cu vârste între 12-18 ani îşi aleg meseriile pe care vor să le preia timp de o zi (câteva ore) și apoi sunt conectați de profesori-coordonatori sau chiar de Terre des hommes cu mentori din aceeaşi comunitate sau mentori-personalități. Copiii petrec apoi o zi de lucru alături de mentorul lor. Siguranţa copilului la „locul de muncă” va fi verificată de către un însoţitor (părinte, tutore, profesor, prieten etc).