Ziua Ștafetei. Eveniment de final, sărbătoare și premii

CAB

13 Decembrie, București.

Aflată la cea de-a XI-a ediție, Ziua Ștafetei rămâne un prilej pentru sărbătorirea drepturilor copiilor. O zi specială de celebrare a potenţialului extraordinar al fiecărui copil şi a dreptului său de a participa, de a-și exprima liber opiniile asupra oricărei probleme care îl priveşte în mod direct. Pentru a încununa cu succes cea de-a XI-a ediție, Terre des hommes România a organizat un eveniment care a urmărit atât reuniunea tuturor copiilor care au participat la Child Advisory Boards în Brașov, București și Constanța, dar și, în egală măsură, premierea mentorilor implicați în acest proiect.

Evenimentul a fost unul interactiv și de sărbătoare, care a reunit un grup de aproximativ 60 de persoane, copii ucraineni stabiliți temporar în Brașov, București și Constanța, cât și copii români din București, părinții acestora, mentori, coordonatori și o parte din echipa Terre des hommes România. Și în acest an, prin intermediul proiectului, au putut fi facilitate conexiunea copiilor cu mentori și întâlnirea lor cu mediul profesional dorit, înainte de a lua o decizie. Dreptul la participare este un drept esențial, dar mai puțin cunoscut și încurajat în societatea românească. În continuare, proiectul contribuie la educarea unei generații de tineri implicați în societate și conștienți de drepturile lor de a-și exprima opinia și de a alege propriul viitor. 

Pentru copii, principalul beneficiu a fost accesul la mentorii din comunitatea lor. Ei au creat această ocazie de conexiune, au inițiat o relație de mentorat care va continua și după încheierea campaniei din acest an. Așa cum ne-au transmis, unii copii și-au consolidat alegerea și au căpătat motivație puternică de a studia domeniul vizat, alții au devenit conștienți de provocările meseriei. Printre meseriile de care copiii s-au arătat interesați, se numără și cele de profesor, controlor de trafic aerian, programator, medic și psiholog. Faptul că au fost încurajați să participe activ în rolul meseriei respective, le-a dat încredere în sine și în ceilalți, îi ajută să înțeleagă că sunt importanți și că trebuie să devină cetățeni activi în societate. 

Copiii au dat dovadă și de această dată de faptul că sunt pregătiți să se implice în procesul de luare a unor decizii care îi privesc în mod direct și au demonstrat că lucrul acesta îi responsabilizează și motivează să fie în mod activ și determinat implicați în procesul de maturizare și dezvoltare personală.

Despre Ziua Ștafetei

 Ziua Ștafetei este un proiect anual, educațional, original, prin care copii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani au șansa de a încerca profesia unui adult la locul acestuia de muncă, timp de o zi. El răspunde în special nevoii copiilor vulnerabili de a fi sprijiniți să își depășească orizontul din viața lor de zi cu zi.