Ziua Ștafetei

takeover

Ziua Ștafetei
Campanie națională pe care o organizăm în fiecare an.

„Ziua Ştafetei” celebrează dreptul tuturor copiilor şi tinerilor de a participa în societate şi se desfăşoară în fiecare an în preajma Zilei Internaţionale a Drepturilor Copiilor. Prima ediţie a campaniei a avut loc în 2012, fiind inspirată de modelul „Take Over Day” din Marea Britanie. Iniţiativa este implementată de Fundaţia Terre des hommes Elveţia (Tdh) alături de partenerii săi din sectorul public şi privat, ce recunosc potenţialul deosebit al tinerilor.

Obiectivele generale ale campaniei sunt:
- Recunoaşterea dreptului la participare al copiilor şi tinerilor din România;
- Introducerea unui model educaţional modern, implementat la nivel naţional;
- Crearea unui cadru în care copiii şi tinerii să-şi exploreze vocaţia, să se exprime şi să-şi dezvolte potenţialul;
- Facilitarea incluziunii sociale a copiilor şi tinerilor vulnerabili şi respectarea drepturilor acestora. Ziua Ştafetei valorizează participarea tuturor copiilor şi tinerilor.

Conceptul campaniei este foarte simplu: sub îndrumarea unui coordonator, copii şi tineri cu vârste între 12-18 ani, din aceeaşi comunitate, îşi aleg meseriile pe care vor să le preia şi apoi se înscriu în campanie prin completarea unui formular online.

www.ziuastafetei.ro

Coordonatorul grupului identifică mentorii potriviţi (profesioniştii care vor preda ştafeta meseriei) şi facilitează predarea-preluarea ştafetei într-o zi stabilită prin consultarea tuturor părţilor (copil, mentor, însoţitor). De regulă, predările-preluările de ştafetă au loc zi după zi, timp de una sau două săptămâni. Chiar dacă în perioada implementării campaniei sunt predate numeroase profesii, totuşi interacţiunea dintre un copil şi mentorul său are loc într-o singură zi, de aici şi numele campaniei de „Ziua Ştafetei”.

Ziua de lucru a unui copil poate dura între 2-6 ore, iar siguranţa acestuia la locul de muncă va fi verificată de către un însoţitor (părinte, tutore, profesor, prieten etc). Rezultate: 6 ediții, 8000 de copii și tineri, 500 de coordonatori, 2000 de mentori

A 8- a ediție organizată în 2019 a însemnat aproape 7.000 de copii care au preluat pentru o zi ștafeta de la un mentor și peste 600 de coordonatori care au facilitat acest proces. 


În cadrul acestei ediții, adulții predau ştafeta propriilor meserii unor copii și tineri dornici să le înveţe. De obicei, cele mai râvnite meserii sunt: polițist (16%), medic (15%), cadru didactic (15%), programator IT (7%). Copiii cei mai interesați de acest program sunt din categoria vârstei de 14 ani (22%) fiind urmați de categoria vârstei de 17 ani (17%) și cea de 13 ani (16%).

Proveniența copiilor înscriși este: București (8,5%), Bistrița Năsăud (7,8%), Bacău (7,4%) și Iași (7,2%).

„Pentru noi a fost o zi extraordinară și nu cred că aveam această oportunitate dacă nu participam în proiect. Ne-a ajutat mult să conștientizăm pașii pe care îi avem de urmat în cariera de diplomat. Pare simplu însă este o responsabilitate foarte mare să reprezinți un stat într-o altă țară, să încerci să înțelegi cultura, structura politică și să te adaptezi astfel încât oamenii pe care îi reprezinți să fie în deplină siguranță”, au declarat Andreea și Ștefan.