”Aș vrea să dau timpul înapoi, să îmi schimb stilul de viață”

picture

„Știu că orice om greșește, dar cred foarte mult că fiecare merită șansa de a se îndrepta de la un drum greșit.” (asistent social Terre des hommes, Buziaș) Oferind consiliere tinerilor din centrele de detenție, dorim să le mărim șansa de reintegrare în societate, șansa la o viață normală, decentă.

În acest scop, patru asistenți sociali ai Fundației noastre lucrează cu 70 de tineri din Centrele de Detenție Craiova, Tichilești, și Centrele Educative Buziaș și Târgu Ocna, în cadrul proiectului PRECISION 2 - promovarea bunăstării și reducerea recidivei în rândul făptuitorilor minori din România.

În Buziaș se lucrează  cu o grupă de 11 minori și o grupă de 8 tineri majori. În Tichilești, 20 de tineri au participat deja anul trecut la 12 sesiuni de consiliere, iar din ianuarie anul acesta, alți 20 sunt implicați în activități. În Târgu Ocna, primul grup de 6 tineri cu care lucrăm, cu vârste între 18-24 de ani, a parcurs 12 sesiuni de consiliere în perioada august-noiembrie 2023. Cel de-al doilea grup a început în noiembrie și a finalizat deja nouă ședințe.

Scopul sesiunilor de consiliere este oferirea de suport emoțional si facilitarea reabilitării. ”Credem că fiecare om depinde de mediul din jurul său, dar în același timp considerăm că oamenii pot schimba oameni”, este convingerea asistenților sociali Terre des hommes. La întâlniri, ei  vorbesc cu tinerii despre imaginea de sine, despre comunicare, modul de rezolvare a conflictelor, emoții, valori și resurse personale, roluri și responsabilități, pentru a-i ajuta să își remodeleze caracterul și să se reintegreze social. 

La început, tinerilor le-a fost mai greu să se deschidă, să vorbească la întâlniri. După primele două ședințe s-a depășit pragul de acomodare și au început să fie încrezători în confidențialitatea întâlnirilor, în faptul că fiecare dintre ei trece sau a trecut prin experiențe similare,  simțind că nu sunt judecați pentru lucrurile pe care le spun sau le-au făcut, ne-a spus Marius Marusanici, asistent  social în Buziaș.

Ședințele se desfășoară interactiv. Este stimulată împărtășirea de idei și relaționarea în cadrul grupului. Fiecare sesiune de consiliere începe cu un joc ice breaker, iar în partea principală a activității,  prin dezbatere sau joc, se ajunge la tema ședinței de consiliere. Se realizează discuții de grup, lucru în echipă, aplicații pe fișe de lucru, lucrări practice. În final, tinerii  primesc o temă de gândire până la următoarea întâlnire. În funcție de tema aleasă, erau participanți care doreau să vorbească mai mult, alții se simțeau rușinați sau temători, dar au fost încurajați să vorbească toți.

La Tg.Ocna, asistentul social ne-a spus că a observat schimbări în bine, în urma sesiunilor: ”Da, sunt schimbări la unii dintre ei: au înțeles că pe viitor trebuie să se gândească mai mult înainte de a acționa, că trebuie să se retragă daca situația ia amploare. Unii dintre ei, însă, consideră și acum că prin violență își pot face dreptate și se pot impune. Sunt persoane care nu au atașament sigur și care nu au încredere în ei că pot reuși”. (Mihaela Tabără, asistent social)

Dorința de schimbare este foarte intensă la tinerii din centrele educative și de detenție. Aspirațiile lor sunt simple și firești: „Aș vrea să dau timpul înapoi, să îmi schimb caracterul și stilul de viață. Vreau ca familia să fie mândră de mine,să am mulți copii; să uit ce s-a întâmplat aici ... și  să îmi împlinesc visul să ajung cântăreț.” (Valerică, Tichilești)

Tinerii au vorbit și despre planurile lor după eliberarea din centru. ”Cei care au o relație puternică cu membrii familiei sunt mai încrezători că vor fi reintegrați social, ei fiind baza lor. Își doresc un loc de muncă din care să își poată asigura un trai decent, să își dezvolte familii. Cei care au copii acasă așteaptă să-și revadă și să își petreacă timp jucându-se cu ei. E prima dorință pe care o au, pentru că au simțit că familia e tot ce le lipsește acum. Nu își fac planuri de ieșire cu prietenii, nu se gândesc la petreceri”. (Tg. Ocna)

Copiii din grupa de minori sunt mai încrezători în șansele lor de integrare comparativ cu cei din grupa de majori. În cazul majorilor, aceștia și-au exprimat anumite îndoieli cu privire la acest aspect, probabil datorită experiențelor negative anterioare”. (Buziaș)

Șansele lor de reintegrare depind de dorința lor de a urma un traseu profesional bazat pe munca și implicare, de modul în care le răspunde societatea (dacă primesc sprijin de la instituțiile cărora ei se adresează), de oportunitățile care apar, de rezistența lor la frustrare, la nereușită, de perseverență, de capacitatea lor de a respinge influențele vechiului anturaj, de lupta lor cu tentațiile  (cum este tentația de a obține ceva rapid, imediat, prin mijloace ilegale), ne-a explicat Elisaveta Drăghici, asistent social, Centrul de Detenție Tichilești.

Sesiunile de consiliere au avut loc în perioada august-decembrie 2023 și au fost reluate anul acesta în cadrul proiectului PRECISION 2 - promovarea bunăstării și reducerea recidivei în rândul făptuitorilor minori din România, implementat de Fundația Terre des hommes.

 

Câteva din răspunsurile copiilor la fișele de evaluare cu început dat:

”Eu sunt …un om bun, credincios, muncitor.”

”Mă întreb ....ce îmi rezervă viitorul, de ce lumea e rea.”

”Mă simt ..... un om important, îndrăgostit de o fată, închis.”

”Vreau ..... să am un viitor mai bun, să stau cu familia, să mă realizez.”

”Știu .... că mă iubește familia, că voi reuși, că orice om are inimă.”

”Visez .... să îmi fac o familie, să mă schimb, să mă eliberez.”