Vizitatori mai mici și mai mari, fascinați de tehnologia 3D la Târgu Ocna

image

După 3 luni de lecții teoretice și practice despre imprimarea 3D asistată de calculator, cursanții de la laboratorul Solidarity FabLab (Liceul Tehnologic Târgu Ocna) și-au prezentat creațiile la un târg de obiecte cu vânzare, în centrul orașului Târgu Ocna, în data de 15 august 2022. Laboratorul Solidarity FabLab este creat și susținut de Fundația Terre des hommes cu sprijinul financiar al Fundației Orange.

Vizitatorii au găsit la stand cele mai originale obiecte decorative, de la ghivece artizanale cu cactuși și plante suculente până la globulețe imprimate cu fotografii, jucării, personaje din filme, ceasuri-fantezie, calendare amuzante, machete cu anatomia corpului uman, sacoșe brodate și semne de carte lucrate la gherghef, pandantive, lămpi personalizate, forme de prăjituri, toate proiectate și imprimate de liceeni prin tehnologie tridimensională.

Târgul a reprezentat o mare atracție pentru cei mici care au recunoscut la stand, cu bucurie, dragoni și personaje din filmele de desene animate (Naruto, Star Wars), embleme de firme auto, simbolul yin și yang, simbolul păcii, și multe altele.  

Dar centrul de interes pentru copii a fost imprimanta 3D montată de liceeni la stand. Elevii au realizat în cadrul târgului un atelier de imprimare 3D, unde vizitatorii au văzut cum ia formă un obiect proiectat pe calculator și creat din filamente topite în procesul de printare. ”Am văzut pe youtube, dar acum e prima dată când văd de-adevăratelea”, ne-au spus cei mici. Copiii sunt în pas cu tehnologia digitală, unii au acasă imprimate 3D, alții au aflat de pe internet și au înțeles că în felul acesta și-ar putea construi propriile jucării. ”Eu am o imprimantă 3D, dar e mai veche, din 2019, și lucrează foarte încet. Am lăsat-o sa printeze un dinozaur. Aceasta de la târg e mai rapidă. Acum înțeleg ce înseamnă 2022” , ne spune Boby (9 ani).

Imprimanta de la târg a lucrat non-stop: liceenii au printat pentru copii brelocuri cu numele lor, cercei, frunzulițe, embleme de mașini. Ei i-au invitat pe cei mici în lumea tehnologiei tridimensionale și le-au creat o deschidere pentru o viitoare profesie în domeniul digital.

Părinții care i-au însoțit pe copii la târg au înțeles importanța educației digitale, aproape la fel de necesară ca scrisul și cititul, și au apreciat acest eveniment ca pe o șansă pentru cei mici de a cunoaște și a se informa. Unii părinți ne-au mărturisit că și-ar dori și ei să învețe, dar pentru ei este prea târziu. Își aduc însă copiii la atelierul 3D, să afle mai multe despre tehnologia viitorului.

Întrebați ce ar vrea să creeze cu o imprimantă 3D, copiii nu au dus lipsă de idei: un breloc pentru sora mai mare, ”un tablou pentru părinți”, ”o emblemă Audi pentru mașina lui tata”, ”un inel cu inimioară pentru mama, pe care să scrie:  I love you, mom!”....

Unii vizitatori au solicitat liceenilor imprimarea unor obiecte personale cu modele alese de vizitatori. Obiectele personalizate vor fi pregătite de elevi în laborator și vor fi gata în 2-3 zile. Sumele încasate la târg vor fi utilizate pentru dotarea laboratorului cu materiale de imprimare.

Elevii din FabLab au demonstrat eficiența tehnologiei 3D imprimând pe loc, la târg, obiecte simple, la cererea vizitatorilor. Dar această  tehnologie poate avea utilitate și în alte domenii. Alin (clasa a X-a), cursant FabLab, se gândește să colaboreze cu fratele lui mai mare care deține o pensiune în zonă, și să imprime sau să personalizeze obiecte pentru pensiune și turiștii ei.

Acesta este și scopul laboratorului FabLab: să genereze oportunități de colaborare între liceeni și industriile sau oamenii de afaceri din zonă, cu intenția de a crea tinerilor o deschidere pe piața muncii.

Laboratorul Solidarity FabLab a fost creat în cadrul Liceului Tehnologic Târgu Ocna. Sub îndrumarea unui profesor specializat, aici se desfășoară cursuri IT de fabricare digitală: modelare, proiectare și imprimare 3D, scanare, gravare laser și frezare, decupare și brodare pentru elevii din Târgu Ocna și liceele din împrejurimi, tineri de la Centrul Educativ și tineri fără studii sau neangajați, în vederea pregătirii lor în domeniul digital și cu scopul de a crește șansele lor de a găsi un loc de muncă.

Proiectul Solidarity FabLab Târgu Ocna este implementat de Fundația Terre des hommes în perioada 2021 – 2023, cu o finanțare de 53.213 euro acordată de Fundația Orange.