Tinerii voluntari descoperă beneficiile justiției restaurative

picture

Justiția restaurativă ajută, protejează și vindecă. Ea se axează pe reconcilierea dintre autorul faptei și victimă sau autorul faptei și comunitate în general.

Tinerii voluntari implicați în proiectul i-RESTORE ne-au spus de ce consideră ei că este utilă pentru copii și tineri. ”Cred că practicile restaurative sunt foarte utile în școli, mai ales în cazul bullying-ului, a cărui victimă am fost chiar eu de nenumărate ori. Dacă o persoană avizată ar facilita cercuri restaurative în școli, acest lucru ar putea să pună capăt violențelor din școală și să contribuie la formarea unor adulți cu comportamente sănătoase.” (Andrada, 22 de ani).

În martie 2023, tinerii voluntari din proiect au constituit un Consiliu Consultativ al Copiilor (Child Advisory Board). Ei  au lucrat în echipă, au venit cu propuneri și au căutat soluții pentru a îmbunătăți sistemul de justiție pentru copii și tineri din România. De asemenea, ei au căutat modalități creative prin care să facă cunoscute beneficiile justiției restaurative printre copiii și tinerii din școli.

Prin activități online, proiectul i-RESTORE 2 a adus împreună tineri voluntari din  România, Olanda și Estonia care au împărtășit experiențe, emoții, planuri, idei și au învățat despre practicile justiției restaurative aplicate în cazul conflictelor din școli. Pentru ei, justiția restaurativă înseamnă: mediere, comunicare, empatie, vindecare, înțelegere, să îl asculte și pe celălalt, să ofere a doua șansă.

Tinerii ne-au vorbit despre implicarea lor în proiect și despre modul în care acest proiect i-a ajutat să se dezvolte:

Am format un grup mixt. Fiecare idee era ascultată și apreciată de cei din grup.” (Alexandra, România)

”Eram o persoană introvertită, dar de când particip la acest proiect am început să observ sentimentele celorlalți, sunt atent la ei și îi ajut oricând e nevoie.”  (Walther, Olanda).

Am realizat că într-adevăr pot face schimbări ajutând-i pe alții, ceea ce mă umple de energie atât pentru mine cât și pentru activitățile de grup.” (Evert, Estonia)

Proiectul i-RESTORE 2 - ”pentru o justiție restaurativă de calitate accesibilă tuturor copiilor din Europa aflați în contact cu legea” este coordonat în România de Fundația Terre des hommes și cofinanțat de Uniunea Europeană.