Un grup de tineri entuziaști s-au implicat voluntar în proiectul I-RESTORE, un proiect de promovare a ideii de justiție restaurativă și a practicilor restaurative în rândul specialiștilor, dar și al profesorilor și copiilor.
15 copii și tineri au participat la consultări în proiect, și-au expus punctul de vedere referitor la justiția restaurativă și la practicile restaurative, medierea unui conflict, situația unui copil victimă implicat în procese de justiție. „Este important ca medierea să fie accesibilă pentru copii, pentru că de multe ori ei nu au resursele necesare să comunice, un copil nu știe să se exprime direct. Mediatorii ar trebui să fie pregătiți de psihologi specializați pentru copii”, au afirmat tinerii implicați în proiect.
Proiectul I-RESTORE (”O mai bună protecție a drepturilor copiilor victime prin justiție restaurativă”) și-a propus să promoveze justiția restaurativă în cazurile în care sunt implicați copii cu rolul de victimă și să ajute copiii să solicite o mai bună protecție în procese de justiție.
De asemenea, proiectul a urmărit să promoveze o justiție prietenoasă cu copiii, astfel încât ei să înțeleagă mai bine drepturile pe care le au și să devină puternici susținători ai acestora. Proiectul s-a desfășurat în trei țări, Albania, Grecia și România, în perioada 2019-2021, cu participarea unor copii voluntari și a unor specialiști în justiție restaurativă (judecători, juriști, mediatori).
Orice conflict se poate rezolva prin empatie, curaj și dialog, au susținut copiii și tinerii din Consiliul Consultativ al proiectului. Ei au creat materiale video și scrise – afișe, broșuri – pentru a evidenția această idee și le vor distribui colegilor lor din școli și licee pentru a-i familiariza cu conceptul și practicile justiției restaurative. Așa cum spuneau și reprezentanți din Consiliul Național al Elevilor, „Justiția restaurativă poate fi considerată o evoluție la nivelul societății”.
Un material video creat cu sprijinul copiilor și tinerilor care au participat la consultări în proiectul I-RESTORE (vezi video mai jos)
Tinerii au realizat și o broșură pentru copii cu informații simplificate, ușor de înțeles: https://tdh.ro/ro/justitia-restaurativa-pe-intelesul-copiilor
Proiectul I-RESTORE este coordonat de Fundația Terre des hommes Ungaria în parteneriat cu Terre des hommes România, Terre des hommes Grecia, European Forum for Restorative Justice Belgia și Restorative Justice Netherlands (Olanda) și este cofinanțat prin Programul ”Justiție” (2014-2020) al Uniunii Europene. Conținutul acestui comunicat reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă. Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate pentru utilizarea informațiilor pe care le conține