Tinerii au învățat cum să răspundă la situații de bullying în centrele de detenție

picture

Șapte tineri au participat online, în 13 februarie anul acesta, la o sesiune educativă despre bullying și situații de bullying în centrele de detenție, susținută de dna. Ioana Mureșan, jurist, formator și facilitator CCC. Sesiunea a fost organizată de Fundația Terre des hommes în cadrul proiectului i-Access MyRights. Cei șapte tineri din Centrul Educativ Tg. Ocna și Centrul de Detenție Brăila-Tichilești fac parte din Consiliul Consultativ al Copiilor (CCC), grup care participă la cursuri de formare în sistemul de justiție pentru tineri și  care este implicat în activitățile proiectului.

Dacă este bătut cineva neajutorat, un copil, un bătrân, nu ai cum să nu te bagi; înseamnă că nu ai suflet”, a remarcat un tânăr din Centrul de Detenție Brăila-Tichilești în timpul sesiunii. Alt coleg al lui a adăugat: ”Am văzut băieți care se băteau și am încercat să îi despart.”

Atitudinea tinerilor a fost una empatică, compasivă: dacă văd pe cineva lipsit de ajutor, intervin să îl apere.

Tinerii au definit termenul ”bullying” și au identificat situații de acest gen din experiența lor personală. Participanții au înțeles că acțiunile de bullying pot lăsa răni emoționale adânci care ar putea determina pe cel care este victima bullying-ului să devină agresor pentru altă persoană. Cei agresați pot simți anxietate sau depresie. Consecințele agresiunii pot persista și în viața lor de adult, chiar în relațiile cu alte persoane, le-a explicat doamna formator. Ca martori,  ei au înțeles că trebuie să se detașeze de situație ca să nu devină la rândul lor victima bullying-ului.

Tinerii au mărturisit că au fost martori la acțiuni de bullying în centrele de detenție. ”Fiecare încearcă să își arate supremația, să câștige o poziție în cameră, ceea ce duce la situații de bullying”, a explicat doamna coordonatoare a grupului din Tg. Ocna. În centre însă există un regulament pe care tinerii au învățat să îl respecte.

Participanții au discutat despre diferite forme de bullying și au înțeles cât de grav este bullyingul online: în acest caz agresorul este necunoscut, agresiunea poate deveni publică, aceasta fiind o formă de bullying accesibilă care se răspândește rapid.

Ce li se recomandă în situații de bullying? Să fie calmi, să caute ajutor imediat (dacă sunt victime), să înregistreze incidentul sau să păstreze dovezi, să apeleze la un adult care poate avea grijă de ei.

Tinerii din Tg. Ocna s-au arătat mulțumiți de ce au învățat, iar cei din Tichilești au mărturisit că, pentru următoarele sesiuni, ”orice subiect este binevenit”.

Sesiunea s-a desfășurat în cadrul proiectului i-ACCESS MyRights – justiție cu ajutorul inteligenței artificiale pentru copiii din Europa, proiect prin care îi ajutăm pe copiii în contact cu legea să aibă mai ușor acces la informații și să își exercite drepturile în procesele penale.

Proiectul este derulat în România de Fundația Terre des hommes și cofinanțat de Uniunea Europeană.