STEP IN - Sprijin prin abordări etno-psihosociale și PM+ (Problem Management+) pentru migranți

step in

Un nou proiect a fost lansat pentru a consolida capacitatea profesioniștilor care nu lucrează în domeniul sănătății mintale și al sprijinului psiho-social (Mental Health and Psycho Social Support - MHPSS) de a răspunde nevoilor de bază în materie de sănătate mintală ale populațiilor de migranți. Proiectul STEP IN, implementat în parteneriat cu Terre des hommes - România, SOS Villaggi dei Bambini - Italia, Terre des hommes Ηellas - Γη των ανθρώπων Centro Penc, și Università Cattolica del Sacro Cuore, are ca scop să ofere formare profesioniștilor non-MHPSS pentru a pune în aplicare Problem Management+ (PM+) ca o metodologie pentru a aborda provocările de sănătate mintală cu care se confruntă migranții.

Programele PM+ sunt intervenții psihologice scurte care pot fi efectuate de către refugiați de la egal la egal, mediatori culturali și TCN (resortisanți ai țărilor terțe) pentru a viza problemele cu care se confruntă în mod obișnuit migranții, cum ar fi depresia, anxietatea și stresul. Prin promovarea punerii în aplicare a programelor PM+, proiectul STEP IN urmărește să promoveze sănătatea mintală și bunăstarea în rândul populațiilor de migranți.

Întâlnirea de lansare a proiectului a avut loc la Palermo, Italia, și a reunit coordonatori, specialiști MHPSS și formatori din România, Italia și Grecia. Întâlnirea a reprezentat o etapă importantă pentru proiect, deoarece a marcat începutul unui nou capitol în furnizarea de servicii de sănătate mintală pentru populațiile migrante. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, iar punctele de vedere și opiniile exprimate în acest anunț sunt cele ale JRS România și nu reflectă în mod necesar opinia Uniunii Europene sau a HaDEA.

Proiectul STEP IN este o inițiativă importantă care evidențiază necesitatea de a furniza servicii de sănătate mintală pentru populațiile migrante. În cadul acestuia se recunoaște că migranții se confruntă cu provocări unice atunci când vine vorba de sănătatea și bunăstarea lor mintală.