”Activitățile desfășurate în echipă i-au ajutat pe tineri să comunice mai mult între ei, să își controleze furia în anumite momente din jocul sportiv, să fie entuziasmați la reușitele lor sau ale colegilor, să își felicite adversarul chiar dacă au pierdut sau au câștigat”, ne-a spus Nicușor Marinescu, monitor sportiv în Centrul de Detenție Craiova.
Din august 2023, monitorii Terre des hommes realizează activități recreative, sportive și jocuri psihosociale împreună cu tineri din patru centre educative și de detenție din țară, în cadrul proiectului PRECISION 2, derulat de Fundația noastră.
Lucrăm cu 50 de tineri în Centrul Educativ Buziaș și cu două grupe de câte 10 minori și 10 majori în Centrul de Detenție Craiova. În Centrul Educativ Târgu Ocna am ajuns la a zecea serie de tineri, cu câte 10 participanți în fiecare serie.
Scopul activităților este dezvoltarea abilităților psihosociale și fizice. Copiii sunt încurajați să își exprime emoțiile, să își controleze reacțiile negative și să își dezvolte empatia în cadrul interacțiunilor de grup, pentru a se putea reintegra mai ușor în societate după eliberarea din centre.
”La început, tinerii s-au simțit puțin stingheriți și curioși, dar pe parcursul sesiunilor au început să comunice, să facă strategii între ei pentru a-și duce sarcinile de lucru la bun sfârșit.” (Elena Stoean, monitor sportiv, Tg. Ocna) Tinerii sunt atrași de jocuri care implică o dinamică mare, forță, concurență, spontaneitate, ne-au spus monitorii. Activitățile lor preferate sunt fotbalul, tenisul de masă, sala de forță. La finalul fiecărei sesiuni, instructorul evaluează gradul de atenție și concentrare în timpul jocului, cooperarea și respectul reciproc (spiritul de fairplay). De asemenea, tinerii realizează jocuri în care li se cere să se coordoneze, să socializeze, să memoreze, să facă strategii, să-și dezvolte imaginația, îndemânarea, să comunice, să coopereze cu colegii de echipă.
Pe parcursul sesiunilor au apărut schimbări în bine, ne-au spus monitorii. Tinerii sunt mai deschiși spre a experimenta ceva nou, au mai multă încredere în cel de lângă ei, sunt mai comunicativi, mai disciplinați. ”Au realizat că susținerea coechipierilor, comunicarea, cooperarea și fairplay-ul sunt factori foarte importanți pentru a concura, a câștiga un joc, o competiție.” (Codrin Roșu, Buziaș) ”În urma activităților sunt mai comunicativi cu mine și cu grupul, mă întreabă despre reguli ale jocului, despre anumite reușite ale lor, dacă mi-a plăcut golul pe care l-au marcat, driblingul pe care l-au realizat.” (Nicușor Marinescu, Craiova)
Nivelul de încredere le-a crescut în ce privește luarea unor decizii în jocurile sportive, lucrează ca un grup unit ca să reușească să fie câștigători la sfârșitul activității. În Tg. Ocna, dintr-o grupă de 10 tineri, după fiecare sesiune, 8 sau 9 participanți dau feedback pozitiv și-și doresc să mai participe la astfel de activități, ne spune Elena Stoean.
După eliberarea din centru mulți doresc să-și întâlnească familiile sau să întemeieze familii. Unii vor să își încheie ciclul școlar și să găsească un loc de munca aici sau în străinătate, să lucreze în domenii precum șoferie, agricultură, construcții, mecanică, HORECA. Majoritatea au exprimat intenția de a-și schimba anturajul și de a nu mai face greșeli care să îi aducă din nou într-un centru de detenție.
Sesiunile au avut loc în perioada august-decembrie 2023 și au fost reluate anul acesta în cadrul proiectului PRECISION 2 - promovarea bunăstării și reducerea recidivei în rândul făptuitorilor minori din România, implementat de Fundația Terre des hommes.
Sesiunile de jocuri sportive se bazează pe metodologia ”Mișcare, joc și sport” creată de Fundația Terre des hommes. Metodologia utilizează jocurile și sportul pentru învățarea experiențială prin oferirea de sprijin psihosocial. Metodologia a fost adaptată la nevoile și particularitățile copiilor aflați în detenție. Această metodologie permite ca prin sport și jocuri de echipă să fie atinse obiective psihosociale, dezvoltând abilități personale și sociale ale copiilor și tinerilor aflați în situații de vulnerabilitate. Prin mișcare, joc și sport, tinerii devin mai rezilienți, iar pe termen lung este facilitată scăderea sau renunțarea la comportamentul delincvent. Metodologia MGS (movement, games and sport) adaptată a fost utilizată în programele de formare oferite personalului din cele patru Centre Educative și de Detenție din România.