Andreea Răducan și Narcisa Lecușanu, două mari sportive ale României, au fost invitate de Fundația Terre des hommes Romania la un dialog despre siguranță și sport, facilitat de Paul Bercea, trainer -consultant expert în safeguarding, care a oferit recomandările proprii din experiența de 20 de ani. Dialogul a avut loc în cadrul Conferinței „Aliați pentru Sportul Sigur” organizate în 19 mai de Fundația Terre des hommes România, dedicată drepturilor copilului. Aceasta a adus împreună antrenori, mari sportivi de performanță, școli sportive, reprezentanți ai Federațiilor sportive de Handbal, Fotbal, Gimnastică Artistică, ai autorităților – Ministerul Sportului, Ministerul Educației, Comitetul Olimpic Sportiv Român și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
Conferința s-a concentrat asupra semnalelor de alertă și asupra rolului martorilor la posibile abuzuri și la modurile variate în care aceștia pot interveni. Participanții au dezbătut și cele mai bune căi de a promova safeguardingul în continuare in România, la cât mai multe niveluri, așa încât niciun copil să nu se mai afle în risc în context sportiv. Doamna Adina Codreș, Consilier Superior la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a atras atenția că definiția violenței este de aproape o pagină în Lege și că sunt multe forme de violență – de la grija față de instrumentele și suprafetele pe care se lucreaza, la umilire, iar toți profesioniștii din sport, dar și părinții trebuie să fie conștienți de acest lucru.
În cadrul aceluiași eveniment au fost prezentate o serie de noi materiale educaționale pe tema siguranței, menite să încurajeze și faciliteze dialogul cu tinerii și copiii și raportarea oricăror abateri. Printre ele se numără o serie de carduri conversaționale sau jocuri. Ele vor fi publicate în curând și online, gratuit, pe site-ul www.tdh.ro și www.safesportallies.eu pentru a fi folosite de oricine.
Bercea a concluzionat: „Ca adult, atunci cand observăm o problemă cu un copil, să facem o pauză mentală de 10 secunde, să ne întrebăm care este cauza, fiindca totul are o cauză. Să nu judecam, să îl intrebăm pe copil dacă se simte bine, să ne uităm la ce se intâmplă în viața lui (chiar atunci când el este cel care are comportament agresiv). Regula de bază: dacă nu e bine pentru copilul meu înseamnă că nu e bine pentru niciun copil. Ca profesionist în sport întotdeauna să ne gândim ca un părinte”.
Pentru mai multe citate, articolul de aici