Sportul ajută copiii refugiați să se integreze într-o comunitate nouă

copii în meci de fotbal

Weekendul trecut, alături de echipele ucrainene de fotbal IFA Freedom și Tivka și echipa românească Ajax Noua Generație, am organizat un campionat de fotbal pentru 75 de copii ucraineni și români. Ne-am dorit să ne alăturăm acestui eveniment sportiv fiindcă credem în puterea sportului de a-i ajuta pe copiii refugiați să se integreze în noile lor comunități. Spiritul de echipă care vine la pachet cu antrenarea sportivă îi poate ajuta pe copii să simtă că aparțin noilor comunități, să închege noi relații și prietenii și să domolească din durerea de a fi departe de casă.  

O parte dintre copiii care au participat la campionat au învățat să joace fotbal cât locuiau în Ucraina, în orașele lor natale. De aceea, părinții și foștii antrenori, odată mutați în București, au decis să construiască o nouă infrastructură pentru a putea păstra sportul în viețile copiilor. Au căutat finanțări, noi terenuri de fotbal și săli de antrenament.

„Acesta a fost scopul campionatului de astăzi: să aducem împreună copiii ucraineni, să creăm spațiu pentru a construi prietenii”, spune Artem Sergeevich, antrenorul echipei IFA Freedom, originar din Odesa. „Perioada de rupere din țara lor a fost un moment greu pentru copii. E important ca ei să uite de situația din Ucraina. În plus, cum mulți sunt înscriși în școlile românești, e important să-i apropiem de copii români ca tranziția să fie mai ușoară”, adaugă el.

Liza și Kirill au 11 și, respectiv, 12 ani, și joacă fotbal de câțiva ani, de când locuiau în Ucraina. Le place fotbalul pentru că este un sport cool, de echipă.

„Pentru băieții mei, sportul este totul”, spune Oksana, mamă a doi gemeni de 5 ani și un alt băiat de 9 ani. Când copiii mei vin de la antrenamente, îmi spun «Prea puțin a durat antrenamentul! » Și adevărul este că uneori și mie mi se pare puțin”, glumește mama.

Sportul ajută la integrare

„Copilul meu de 7 ani a început să joace fotbal în Odesa, acolo unde locuiam acum mai bine de doi ani”, spune tatăl Bentsion, „dar de când joacă în București, în echipa IFA, a trecut într-o etapă de maturizare a jocului. Antrenamentul de fotbal este timpul lui de calitate, în care se relaxează și de care este responsabil. Să-și facă bagajul de antrenament face parte din ritualul său. Îl văd încântat și motivat. Sportul este un lucru foarte important pentru el în viață.” Bentsion este părinte și a fondat în București, alături de alți părinți refugiați, echipa de fotbal Tivka (în limba ebraică înseamnă „speranță”).

Bentsion spune că sportul integrează, „pentru că trebuie să fim în contact cu mulți oameni. Când am venit aici, prima problemă a fost bariera lingvistică pentru că nu vorbim română și unii oameni nu vorbesc engleză. Trebuie să găsim niște moduri de a comunica și sportul, fotbalul, din experiența mea, este un mod de a comunica, și de a te intra cu oamenii locali. Astăzi, când copiii noștri joacă fotbal cu copiii români este cea mai bună soluție de a se integra”.

 

Evenimentul a fost parte din proiectul european pe care-l implementăm în România, Integration of Ukrainian Children Refugee (IURTS), co-finanțat de Programul Erasmus + Sport al Comisiei Europene. Partenerii Terre des Hommes, în acest proiect, sunt: Fundația V4Sport, (Polonia), International Sport and Culture Association (ISCA), Asociatia Județeană „Sportul pentru Toți” din Suceana (România), Universitatea din Cassino și Lazio de Sud (Italia) și organizația Laureus Sport for Good (Marea Britanie).