Sistem de sprijin adaptat nevoilor refugiaților (Well-U)

profesioniști la formare

Proiectul Well-U formează asistenți sociali, lucrători sociali și medicali, mediatori și profesori, educatori, profesioniști din organizații locale care lucrează zi de zi cu copii și adulți refugiați din Ucraina. 

Obiectivul Well-U este de a crea un sistem integrat de sprijin adaptat nevoilor refugiaților. După situația de urgență, este important ca refugiații să primească nu doar asistență medicală și psihologică, ci și sprijin în procesul individual de integrare socială și culturală. 

Copiii și familiile nevoite să părăsească Ucraina au trecut prin evenimente traumatice din cauza conflictului și a strămutării, iar această stare are consecințe asupra sănătății lor mintale.

Prin Well-U ne adresăm acestei nevoi, dând mai departe metode de lucru comunitare de sprijin psihosocial.

Metodele în care sunt formați profesioniștii dezvoltă reziliență, încredere în sine, empatie și contribuie la bunăstarea emoțională a copiilor.  

Spre exemplu, Problem Management Plus (PM+) este o intervenție psihologică de intensitate redusă, dezvoltată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), destinată adulților (cu vârsta de peste 16 ani) afectați de suferință în comunități expuse la adversitate. În timpul sesiunii PM+, oamenii învață cum să gestioneze problemele practice, să reducă stresul și anxietatea, să își îmbunătățească starea de spirit și să își consolideze sprijinul social prin tehnici bazate pe dovezi.

ReachNow este un instrument proactiv de identificare a cazurilor, conceput pentru a facilita identificarea copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani care au nevoie de asistență de sănătate mintală sau care au nevoie de protecție. ReachNow este alcătuit din povești de caz ilustrate care prezintă exemple relevante din punct de vedere cultural de suferință psihologică a copiilor și probleme legate de familie. Ilustrațiile sunt asociate cu o diagramă de decizie simplă pentru a permite membrilor instruiți ai comunității să identifice copiii și familiile care au nevoie de sprijin și să îi încurajeze să caute sprijin suplimentar.

Proiectul Well-U este coordonat de SOS Satele Copiilor Italia, în colaborare cu organizația internațională SOS Satele Copiilor și reprezentanțele Terre des hommes din Grecia, Ungaria și România și organizația War Child din Olanda.

Este implementat între 2022 și 2024 și este co-finanțat de Comisia Europeană (Health and Digital Executive Agency).

Well-U este co-finanțat de Comisia Europeană (Health and Digital Executive Agency).

eu
Health and Digital Executive Agency