FONPC a lansat Carta Albă a Jurnalistului, un document prin care copiii vorbesc în mod direct cu jurnaliștii despre nevoile pe care le au pentru a se simți cu adevărat în siguranță. Trăim într-o lume profund digitalizată, unde pericolele la care copiii sunt expuși evoluează pe zi ce trece. Este responsabilitatea adulților, să creeze un mediu confortabil pentru copii, contribuind simultan la independența lor prin promovarea participării informate la deciziile ce îi privesc. În panelul de lansare a Cartei, Ana Maria Ciobanu, jurnalistă, a împărtășit audienței câteva sfaturi învățate din propria experiență în lucrul cu copiii vulnerabili, iar Alexandra Temea, Reprezentantă a Consiliului Tinerilor și Copiilor FONPC, a expus cele patru criterii importante pentru configurarea unui spațiu sigur în cadrul unui interviu:
- atmosfera
- consimțământul minorului
- prezența persoanelor de încredere
- și parafrazarea
“Suferințele sau dificultățile victimelor minore trebuie tratate cu sensibilitate și nu diminuate sau exagerate. Este important ca jurnalistul să nu le solicite copiilor să spună o poveste sau să joace un rol pentru a stârni reacții din partea publicului.” - Alexandra Temea, Consiliul Tinerilor și Copiilor FONPC.
Carta poate fi semnată în format electronic de jurnaliști și specialiști în comunicare dedicați protejării drepturilor copiilor aici: https://fonpc.ro/2023/09/20/sustine-carta-alba-a-jurnalistului-pentru-protectia-copiilor/.
FONPC încurajează implicarea civică a copiilor și interacțiunea lor cu factorii de decizie și are propriul Consiliu al Tinerilor și Copiilor FONPC. “Ideea nu este de a crea un grup select de tineri care să lucreze la nivel înalt, ci să ne dezicem de viziuni ierarhice și să înțelegem că munca de schimbare a politicilor publice poate să înceapă doar de la nivel local, de la contactul cu persoanele afectate de probleme. Parteneriatele locale sau vizitele locale nu trebuie tratate ca oportunități de campanie electorală sau simple activități de bifat pe platformele sociale, ci ca momente de interacțiune și, cel mai important, acțiune politică, menite să conecteze politicienii și tinerii.” - Alexandra Radu, Consiliul Tinerilor și Copiilor FONPC.
Evenimentul de lansare a conectat Ministerul Justiției, Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție cu adolescenți din Consiliul Tinerilor și Copiilor FONPC. Aceștia au adresat reprezentanților autorităților întrebări pe teme precum starea implementării Garanției pentru Copil în România, implicarea tinerilor în Planul Național de combatere a violenței școlare și protecția copiilor și tinerilor care apără drepturile omului. Ziua s-a încheiat cu grupuri de lucru în jurul Planului de Acțiune al Garanției pentru Copii, un document care promite un pachet de servicii cuprinzător, astfel încât tinerii să crească în siguranță, să aibă o alimentație sănătoasă, un spațiu de recreere și învățare și o locuință călduroasă și protectivă. Pe 11 septembrie, FONPC a trimis o scrisoare deschisă către Primministrul
României și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în care Federația cere urgentarea măsurilor de adoptare a Planului de Acțiune pentru implementarea Garanției pentru Copii, acesta fiind întârziat de peste un an.
„Forma Schimbării” Tinerii și FONPC - dialog pentru schimbare Proiectul “FORMA SCHIMBĂRII - Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare” este derulat
de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este îmbunătățirea capacității FONPC si a organizațiilor membre de a implica active si de a încuraja participarea tinerilor la elaborarea si monitorizarea politicilor publice care privesc copiii, la dialogul cu autoritățile publice si influențarea deciziilor ce vizează drepturile copilului, ale persoanelor vulnerabile sau cu risc de
marginalizare/excluziune, cu scopul de a responsabiliza autoritățile, instituțiile si factorii de decizie si de a contribui la o cultura democratica la nivel local/național. Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021.