Riscuri și oportunități ale tehnologiei digitale în justiția pentru copii

image

Tehnologiile digitale - AI (inteligența artificială) , FRT (recunoaștere facială) - îi pot ajuta foarte mult pe copii oferindu-le informațiile necesare, dar îi pot pune și în situații de risc. Copiii au dreptul de a participa la activități online, dar trebuie protejați, au arătat vorbitorii prezenți la webinarul din 14 martie 2024, care a explorat tendințele tehnologiei digitale în sistemul de justiție pentru copii.

Webinarul s-a derulat în cadrul proiectului i-Access My Rights – ”justiție cu ajutorul inteligenței artificiale pentru copiii din Europa”.

Inteligența artificială este din ce în ce mai mult utilizată în domeniul justiției, dar se acordă prea puțină atenție impactului pe care această tehnologie îl poate avea asupra respectării drepturilor copiilor. Riscurile și  oportunitățile au fost prea puțin analizate.

Tehnologia de recunoaștere facială (FRT) poate identifica persoane în mulțime, la evenimente mari, la concertele pop de exemplu. Metoda implică analiza facială, care poate determina genul, emoțiile și chiar gradul de atractivitate al unei persoane. Când este vorba de copii, situația devine foarte riscantă. Nici copiii care apar pe camera video și nici părinții sau tutorii acestora nu au ocazia de a-și exprima consimțământul pentru utilizarea imaginii lor. Astfel, FRT poate genera probleme serioase: încălcarea dreptului la viață privată, a dreptului la exprimare, la libertatea de gândire, etc. 

Utilizarea FRT este incompatibilă cu valorile unei societăți democratice, au concluzionat experții participanți la webinar. ”Eu cred că ar trebui să interzicem sau să restricționăm aceste tehnologii, având în vedere efectele lor asupra drepturilor omului.  … Ne-ar trebui reglementări foarte stricte privind utilizarea AI și FRT. Sunt tehnologii nedovedite, extrem de intruzive și disproporționate, ”  a spus Birgit Schippers, expert în drepturile omului, inteligență artificială și reglementare juridică a noilor tehnologii,  profesor la Universitatea din Strathclyde, UK.

Aspectele bune pe care le aduce tehnologia  digitală în justiție sunt cel puțin două:

  • posibilitatea copiilor de a participa la audieri online, în așa-numitele săli de judecată virtuale (Zoom courts), și astfel nu mai este necesară deplasarea copilului până la tribunal, și
  • utilizarea aplicațiilor de tip chatbot de către copii. În acest caz, copiii intră în dialog cu inteligența artificială care le oferă răspunsuri, îi informează, îi consiliază.

Participarea tinerilor la procese de decizie a fost alt subiect discutat la webinar. Valery Verdoodt a explicat cum se procedează în universitatea unde lucrează ea: ”Îi invităm pe studenți să reflecteze asupra drepturilor lor. Ei trebuie să fie informați cu privire la drepturile lor înainte de a participa la o acțiune online..... Participarea trebuie să fie voluntară, și de  aceea avem nevoie de consimțământul lor.” – Valerie Verdoodt, expert în participarea copiilor și drepturile copiilor în mediu digital, profesor la Universitatea din Ghent.

Webinarul a avut loc în cadrul proiectului i-Access My Rights, proiect derulat în România de Fundația Terre des hommes și cofinanțat de Uniunea Europeană.