Justiția restaurativă este o modalitate de a soluționa dauna apărută în urma unei infracțiuni. Ea presupune implicarea tuturor celor afectați pentru a ajunge la o înțelegere comună a celor întâmplate și la un acord cu privire la modul în care prejudiciul sau infracțiunea pot fi reparate și, astfel, justiția realizată.
Dacă veți să aflați despre ce e vorba, vă invităm să citiți acest document (atașat mai jos în română) unde găsiți răspunsuri la întrebările frecvente pe această temă.
Material realizat în cadrul proiectului „i-RESTORE: Protejarea victimelor copii prin justiție restaurativă”, implementat sub conducerea Biroului Regional Terre des hommes (Tdh) din Ungaria în parteneriat cu Forumul European pentru Justiție Restaurativă, Fundația Restorative Justice din Olanda, Terre des hommes România, Terre des hommes Albania și Terre des hommes Grecia.
Proiectul promovează utilizarea proceselor de justiție reparatorie în cazurile care implică copii victime ale infracțiunilor, prin consolidarea capacităților profesioniștilor din justiție și facilitarea participării copiilor. Justiția restaurativă este o practică prietenoasă cu copilul-victimă și urmărește o mai bună protecție a acestuia.
Proiectul i-Restore este finanțat de Programul Justiție al Uniunii Europene (2014-2020).
Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă. Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate pentru utilizarea informațiilor pe care le conține.