Primele cursuri pentru formatori pe tema siguranței în sport, în cadrul proiectului Mediu Sigur pentru copii în sport

sn

La sfârșit de august au avut loc la Snagov primele cursuri pentru formatori pe tema siguranței în sport, desfășurate de către Fundația Terre des hommes, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal și Federația Română de Gimnastică. La curs au participat în total 24 de antrenori de fotbal, de gimnastică, profesori de sport, psihologi, antrenori ai mai multor cluburi sportive din Constanța, Arad, Deva, Chiajna, Galați București și Cluj, precum și reprezentanți ai Federației Române de Fotbal și ai Federației Romane de Gimnastică.

Formarea a fost organizată în cadrul proiectului european „Mediu Sigur pentru copii in sport”, finanțat prin Programul „Drepturi, Egalitate și Cetățenie” al Uniunii Europene. Obiectivul general al proiectului este promovarea politicilor de protecție și de siguranță a copiilor în activitățile sportive și recreaționale din România, Grecia și Ungaria. În România, el se implementează în parteneriat cu Federația Română de Fotbal,  cu Federația Română de Gimnastică și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție.  

Scopul cursului pentru formatori a fost ca antrenorii să-și perfecționeze cunoștințele despre siguranța și protecția copiilor în sport. Aceștia vor răspândi ulterior cunoștințele în cluburile lor din toată țara.

Paul Bercea, trainer și consultant în protecția copilului, a susținut training-ul în cele trei zile, alături de Alina Dumitru Training Officer (Terre des hommes). S-au explorat teme legate de siguranța și protecția copiilor în sport, cunoașterea și prevenirea situațiilor de risc; rolurile și responsabilitățile persoanei resursă responsabile cu siguranța copiilor, modalități adecvate de răspuns în cazul unor situații de abuz; metode și tehnici de motivare a copiilor.

În urma discuțiilor purtate in jurul mai multor studii de caz, s-au subliniat următoarele idei:

  • Un „mediu sigur pentru copii” (Keeping children safe in sports) înseamnă a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ –emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.
  • Rolul esențial al antrenorilor și personalului ca persoană de încredere pentru copil, un aliat care poate trage un semnal de alarmă dacă observă semne de suferință de orice fel.
  • Primul pas este să asculți copilul, dacă are ceva să-ți spună, iar dacă observi semne ale unei eventuale suferințe (fizice sau emoționale), să-i pui întrebări. Chiar dacă suferința NU provine din mediul sportiv, este datoria tuturor de a fi atent la semne
  • Următorul pas, dacă se confirmă anumite suspiciuni, este sesizarea unui psiholog din club, dacă există, sau a instituțiilor responsabile
  • Copiii trebuie să se simtă într-un mediu sigur, calm, pentru a se bucura de sport și a performa
  • Și părinții au un rol crucial - ei nu trebuie să accepte, de „dragul performanței”, un comportament neadecvat față de copil (presiune extremă, abuz emoțional) în cadrul antrenamentelor

„Ne-am bucurat enorm să fim alături de specialiști care cred în copii și au grijă de bucuria lor de a face sport”, spus Cristina Vlădescu, manager de proiect.

Unele dintre cele mai importante concluzii :

  • Paul Bercea –„ În protecția și siguranța copiilor e ok să greșim în modul în care reacționăm, cel mai rău este să nu acționăm deloc când avem suspiciuni”
  • Antrenor: „Lucrez nu cu viitori campioni, ci cu viitori oameni întregi din toate punctele de vedere”
  • „Antrenorul îl alegi, profesorul nu neapărat. Copilul alege sportul pe care-l practică cu bucurie, antrenorul trebuie să aibă grijă de acea bucurie.” (antrenor) 
  • „Parte din meseria noastră este să ne asigurăm că menținem copiii în siguranță”

Antrenorii s-au angajat că vor transmite la rândul lor, în propriile cluburi, informațiile, atitudinile și politicile din cadrul întâlnirii. La training au participat reprezentanți ai Federației Române de Gimnastică și Federației Române de Fotbal,  antrenori de gimnastică și de fotbal și antrenori din sporturi precum karate, dans, volei, baschet, caiac, badminton.  După acest curs inițial de formare de formatori, în următoarele luni vor fi organizate de către noii formatori, 20 de cursuri pe tema siguranței și protecției copiilor în mediul sportiv și recreațional, prevăzute în proiectul „Mediu sigur pentru copii în sport”.

Fundația Terre des hommes va îmbunătăți prin acest proiect competențele profesioniștilor din sport care intră în contact cu copiii și va dezvolta, cu sprijinul partenerilor săi, politici de protecție si siguranță. Ulterior va oferi o ceritificare suplimentară cluburilor care respectă standardele de protectie si siguranță.