Animatorii, voluntarii și trainerii Școlii de Vară pe care Fundația Terre des hommes o organizează pentru copiii ucraineni până pe 31 august 2022, la Palatul Universul, ne garantează un lucru: e distractiv să înveți prin joc.
Am mers din nou marți, 23 august 2022, să-i întâlnim pe cei mici. Parcă au mai crescut un pic în înălțime de la ultima vizită și, exact ca într-o melodie pe care o ascultam, cu zâmbetele lor luminează întregul oraș.
Cursanții ucraineni și-au început dimineața la Palatul Universul uitându-se împreună la desene animate, apoi s-au prins în jocuri care le-au stimulat creativitatea (fotografiile în care se prefaceau că dormeau au fost parte din joc), după care a început jocul cu mingea. Participanții au format un cerc, s-au apucat de mâini și nu au lăsat mingea să iasă în afara cercului. Scopul acestui joc este ca cei mici să sudeze grupul și să funcționeze ca o echipă.
Provocarea zilei a fost să surprindă în culori ce înseamnă pentru ei Independența Ucrainei (sărbătorită anual pe data de 24 august). Lucrările lor au putut fi văzute în expoziția colectivă de la evenimentul “Friendship brings joy”.
Mai târziu, specialistul Jean-Baptiste Manitou ne-a alinat sufletele cu sunetele tobelor sale. Am fost cu toții într-o călătorie de vindecare de fricile noastre prin povestea instrumentului muzical Guiro ale cărui sunete imitau păsările și animalele sălbatice și a tribului care l-a inventat. Copiii ucraineni au împărtășit cu noi lucrurile de care se tem. Unii mai curajoși ne-au spus că nu se tem de nimic, nici măcar de întuneric.
Comunitatea copiilor de la Școala de Vară a Terre des hommes
La activitățile de marți au participat 15 copii din 24 de înscriși. Colegii din echipa de Emergency Response ne-au povestit că au un grup stabil de 12-15 participanți care au legat relații de prietenie și în afara Școlii de Vară. Sunt o adevărată comunitate.
Școala de Vară a fost gândită ca un suport pentru mamele ucrainene care stau 24 de ore din 24 cu copii, iar activitățile noastre cu copii le ajută pe ele să se odihnească și să-și rezolve celelalte sarcini. Pe lângă această menire se adaugă și faptul că foarte mulți copii au nevoie de aceste activități.
La ora 13, când Școala de Vară ar fi trebuit să-și încheie programul, unii copii nu s-au lăsat duși. Au stat împreună și au socializat, cu toate că mamele lor i-au așteptat minute bune la intrarea în Palatul Universul.
Pe parcursul acestui proiect, echipa Tdh, în special animatorii, au avut grijă să nu le lipsească acestor copii Mișcarea, Jocurile și Sportul cu jocuri distractive și educative care le-au dezvoltat spiritul de echipă, iar, în zilele de joi, artistul vizual Anastasia Palii i-a învățat pe copii bazele designului grafic.
Noi nu oferim calificative sau note la Școala de Vară, dar credem cu tărie că They are a 10!
Intervenția Terre des hommes România pentru sprijinul copiilor ucraineni refugiați este posibilă datorită participării și contribuției financiare a Centrului de Criză și Sprijin al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, orașul Zurich, Fundația Z Zurich și Swiss Solidarity.