O platformă digitală va fi proiectată pentru a ajuta copiii-victime implicați în procese penale

image

75 de copii-victime din România cu vârste între 14-18 ani vor fi primii utilizatori ai unei aplicații online de măsurare a gradului de satisfacție a tinerilor asistați în procesele penale.

Aplicația va fi creată de o echipă de  profesioniști în urma consultării copiilor-victime, pe baza experienței și a mărturiilor lor, în cadrul proiectului i-ACCESS MyRights derulat de Fundația Terre des hommes.

Platforma online constă într-un sistem inovator care va măsura experiența tinerilor și va primi feedback obiectiv referitor la interesele lor, atenția, emoțiile, stresul sau nivelul lor de înțelegere în cadrul procedurilor juridice. Sistemul va avea la bază o analiză a datelor multimodale transmise de senzori și va fi plasat în mediul obișnuit al utilizatorului – acasă sau într-un centru de servicii. Protecția datelor (codificarea datelor, minimizarea lor) va fi esențială pe această platformă. Se va realiza o gestionare foarte strictă a accesului utilizatorilor și se va crea un sistem care înregistrează toate modificările intrărilor (sau testimonialelor).   

Vocea copiilor este foarte puțin și foarte rar auzită în justiție, ei au puține ocazii să își exprime direct punctul de vedere. Prin proiectul i-ACCESS MyRights – justiție cu ajutorul inteligenței artificiale pentru copiii din Europa, copiii-victime vor fi ajutați să își afirme opiniile și să găsească mai ușor informații online pentru a își exercita drepturile în procesele penale. Ei vor fi principalii beneficiari ai acestui proiect pe care îl derulăm împreună cu organizațiile partenere, în perioada ianuarie 2023 – decembrie 2024, în România, Bulgaria și Grecia.

Prin acest proiect îi vom ajuta pe copiii să fie bine informați, să se simtă mai puternici, și vom reduce riscul experiențelor traumatizante. Astfel, printre beneficiarii activităților proiectului se vor afla 75 de copii-victime cu vârste între 14-18 ani, 450 de  specialiști în aplicarea legii, judecători, procurori, asistenți sociali, specialiști în sănătate, psihologi pentru care se vor organiza cursuri de formare, și 183 de factori de decizie și profesioniști în protecția copilului.

Proiectul este implementat de o echipă formată din șapte organizații de specialiști bine pregătiți:  Terre des hommes România, Terre des hommes – centrul coordonator regional din Ungaria, Terre des hommes Hellas - Grecia, SAPI (Bulgaria), Centrul pentru Dreptul IT și IP (proprietate intelectuală) al Universității din Leuven (KU Leuven), Noldus (Olanda) și Lawren.io (Belgia). În plus,  firma de avocatură Dentons Europe LLP (Olanda) va contribui cu o echipă de patru experți juridici în procesul decizional și va completa baza de date a soluțiilor IA (inteligență artificială) cu informațiile juridice necesare.

Proiectul  i-ACCESS MyRights este derulat în România de Fundația Terre des hommes și este cofinanțat de Uniunea Europeană.