Peste 100 de persoane -reprezentanți ai autorităților, ai organizațiilor partenere, echipele de implementare, donatori, profesori și copii din școlie beneficiare și cercetători din România, Moldova și Ucraina s-au reunit online pentru a lansa această inițiativă care aduce trei țări împreună pentru protejarea copiilor.
Elena Cofaru, manager de proiect, Tdh România a arătat amploarea proiectului ce va implica atât profesori, cât și copii : „Proiectul va crea o comunitate de 250 de elevi și 375 de profesori, cu toții actori ai schimbării, care va fi dezvoltată la nivelul regional al Europei de Est.”
În proiectul „ACTIV -Acționează împotriva violenței”, trei delegații ale Terre des hommes (din România, Moldova și Ucraina) își unesc forțele pentru a combate fenomenul violenței asupra copiilor în mediul școlar. Scopul său este de a aduce schimbări pozitive asupra violenței de gen în mediul școlar la nivel de atitudine și comportament din partea copiilor și la nivel de strategii de prevenire și combatere a violenței de către cadrele didactice. Violența de gen înseamnă orice tipuri de violență cauzate de și norme sociale și de gen dăunătoare .
În conferința online găzduită de Daniela Gheorghe, Director Executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, au existat intervenții despre proiect și pe teme legate de violența de gen în mediul școlar:
Laura Sava Ghica, Deputy Director Terre des hommes Romania
Oana Tiganescu, Senior Grants Officer, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Adina Codreș, Consilier Superior Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții România – despre Rolul măsurilor de prevenire a violenței de gen în școli în vederea respectării drepturilor copilului
Irina Costache, cercetător, despre Manifestarea normelor de gen în mediul școlar și consecințele acestora
Elena Cofaru, Manager al proiectului ACTIV, Terre des hommes Romania
Teodora Rebeja, Coordonator național, Terre des hommes Moldova
Oxana Indricean, Șefa Serviciului de Asistență Psihopedagogică din cadrul Direcției de Învățământ din raionul Soroca, Republica Moldova -despre Rolul școlii în prevenirea violenței între elevi: mecanisme existente și bune practici în Moldova
Serhii Dakhno, manager al proiectului ACTIV, Terre des hommes Ucraina
Tetyana Tkacheva, Director Adjunct, Departamentul pentru Educație și Știință, Administrația Regională Luhansk, Ucraina, Rolul școlii în prevenirea violenței între elevi: mecanisme existente și bune practici în Ucraina
Așa cum spunea Irina Costache, Cercetător: „Câtă vreme nu ne schimbăm noi sensibilitatea și nu înțelegem că autoritatea nu înseamnă neapărat un ton ridicat, amenințări și etichetări, va fi complicat să creăm programe care să elimine eficient violența”.
Proiectul „ACTIV -Acționează împotriva violenței” este derulat de Fundația Terre des hommes Elveția (România), în parteneriat cu Reprezentanța din Republica Moldova a Fundației Terre des Hommes Lausanne – Elveția si Separate Division of Terre des Hommes Foundation in Ukraine, și beneficiază de o finanțare în valoare de 194.067 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui articol nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.
#haide #ActiveCitizensFund #activecitizens #EEANorwayGrants
Active Citizens Fund - Romania // Terre des hommes - Romania // Terre des hommes - Moldova // Terre des hommes - Україна