Între 19 -26 noiembrie a avut loc a IX-a ediție a Zilei Ștafetei, campania Fundației Terre des hommes de promovare a dreptului copiilor de a alege. Pandemia nu a împiedicat desfășurarea acestei ediții, care a fost adaptată în întregime în online.
Pe de o parte, aproximativ 30 de profesori din toată țara au organizat, la rândul lor, întâlniri între copii și mentori locali. Și aceste întâlniri s-au desfășurat online, iar la ele au participat 50 de mentori și peste 500 de copii.
Pe de altă parte, Fundația a intermediat întâlniri online între copii și nu mai puțin de zece personalități române și străine din diferite domenii, care și-au deschis inima (și camera video) și au răspuns copiilor : Amir Sagron, Deputy Ambassador of Israel in Bucharest, Oana Giurgiu, producător de film, Tudor Roșu, Head of Eastern Europe Delegation - Terre des hommes Foundation, Dan Andrei Savenco, handbalist de performanță, Kirsten Theuns, Head of Southern Europe Delegation, Terre des hommes, Lia Bugnar, actriță, regizoare, dramaturg, Lorin Niculae, Conferențiar Doctor Arhitect, Rozana Mihalache, director artistic și poetă, Indi Catrina, Service Operation Manager și Ovidiu Vanghele-jurnalist de investigații.
Iată pe scurt ce au putut afla copiii de la mentorii -personalități.
Amir Sagron, Vice Ambasador al Israelului la București
Dl Amir Sagron a povestit despre experiențele care l-au pregătit, dincolo de studii, pentru a fi diplomat : de la jobul de ghid turistic pentru străini când era adolescent, la cei 2 ani de la Yale University în SUA. Domnia sa a explicat copiilor structura unei ambasade și rolul unei ambasade într-o țară, precum și diferitele tipuri activități din diplomație (cea politică -în relatia cu guvernul țării, „public diplomacy”, adică relația directă între ambasadă și publicul din țara respectivă).
Oana Giurgiu, producător și regizor de film
Oana Giurgiu a explicat rolul producătorului de film : „acesta gestioneaza proiectul unui film de la început. După ce scenariul este gata, el caută banii, adica împarte filmul pe bucăți și calculează cât va costa. Uneori se schimbă povestea filmului ca să încapă în bugetul găsit, aici e nevoie de creativitate”.
Oana și-a amintit un moment care a inspirat-o în alegerea carierei, acela când profesoara de franceza i-a dus pe elevi să vadă cum se creau desenele animate.
Tudor Roșu, Head of Eastern Europe Delegation - Terre des hommes Foundation
Tudor Roșu a povestit cum a renunțat la Jurnalism fiindcă și-a dat seama că unele subiecte meritau o analiză mai profundă, dar ritmul de lucru din redacții nu permitea acest lucru. Apoi a studiat Sociologie politică, mai exact studii de naționalism și s-a angajat la un ONG care se ocupa de asistența refugiaților. Cel mai dificil i se pare când anumite probleme nu se rezolvă într-o perioadă lungă de timp, dar sfatul său pentru tineri este „fă ceea ce ți se pare util și motivant, apoi vei găsi singur locul potrivit”.
Dan Andrei Savenco, handbalist de performanță
Dan Andrei, care practică handbal de peste 20 ani, joacă la Dinamo București, echipa cu care a câștigat 5 titluri de campionat. El a povestit cum a făcut, pe lângă performanță sportivă, și două facultăți: cea de Educație Fizică și Sport și cea de Tehnică Dentară. „Întotdeauna sunt obstacole, dar cu ambiție și dăruire și muncă veți reuși”, a spus el copiilor. „Eu am demonstrat celor care consideră că școala nu poate merge în paralel cu sportul de performanță că se poate”.
Kirsten Theuns, Head of Southern Europe Delegation, Terre des hommes
Kirsten i-a sfătuit pe copii să fie „sincer cu sine și să asculți inima, să înțelegi în ce domeniu poți fi mai bun”. De asemenea, a arătat că munca voluntară este foarte importantă. „Ar trebui să faceți un internship, iar dacă demonstrezi că ai pasiune și abilități sunt șanse să fii angajat la un moment dat.”
Lia Bugnar, actriță, regizoare, dramaturg
„Pur si simplu stiam că asta vreau sa fiu -actriță și nu m-am raportat niciodată la cineva, dar nu pentru că mă simt prea deosebită, ci pentru că am capacitatea aceasta de a admira oamenii fără să fac o legatura între mine si ei. Îi admir ca pe niște triumfuri ale naturii și atât.”
„Faptul că am reusit să intru la Teatru pentru mine a fost așa un miracol și, de câte ori intram pe ușa aceea a facultății, mi se părea că o să vină cineva și o să-mi spuna că n-am ce să caut”.
Lorin Niculae, Conferențiar doctor arhitect
Lorin a arătat copiilor că „responsabilitatea unui architect nu este mai mică față de cea a unui medic”.
Ziua lui de muncă poate arăta astfel: „Uneori incep în atelier la 8.30, apoi merg la decanat, apoi la birou pentru un proiect sau la asociatie. Dacă nu am cursuri, uneori mă duc și la șantiere sau mă întâlnesc cu un client sau ma pot duce la conferințe sau la showroom de materiale. Există o dinamică foarte accentuată în viața unui architect, nu te poți plictisi”.
Rozana Mihalache, director artistic, poetă
A avut șansa să lucreze la un matinal radio ca secretară de emisie și a rămas acolo până a intrat la UNATC. Acum 10 ani a avut oportunitatea să lucreze la Green Hours, primul club de jazz din București și primul teatru independent care realizează diferite activități .
Indi Catrina, Service Operation Manager.
Indi a urmat Facultatea de Psihologie si Stiintele Educației, dar, inspirată de filmele americane și de literatura universală, a vrut să intre în industria IT și a învățat, pe cont propriu în acest scop. Crede că orice este posibil. Astăzi Indi lucrează cu clienți internaționali de talie medie și mare și încă speră că va schimba lumea.
Ovidiu Vanghele, jurnalist de investigații
A început cu Dreptul, dar l-a abandonat în favoarea Jurnalismului. În 2013 a fondat Centrul de Investigații Media, unde lucrează și astăzi. In acești șapte ani, Ovidiu Vanghele a publicat câteva sute de investigații de presă, multe cu impact asupra politicienilor vremii. Începând din 2017, Ovidiu coordonează, alături de Vlad Stoicescu (dela0.ro), un proiect editorial (un site, pe românește) pe nume „Să fie lumină”, unde publică articole ample despre activitatea cultelor religioase din România.
Întâlnirile copil-mentor din cadrul Zilei Ștafetei sunt încurajate să fie, pe cât posibil, începutul unei relații de mentorat pe termen lung. Ziua Ștafetei este un proiect al Fundației Terre des hommes prin care aceasta își propune să formeze o generație de tineri implicați în societate și conștienți de drepturile lor, începând cu acela de a-și alege meseria potrivită. Detalii despre concept pe www.ziuastafetei.ro