Noi resurse pentru protejarea copiilor în mediul sportiv!

ssa

Noi materiale educaționale despre cum protejăm copiii de orice tip de abuz în context sportiv au fost lansate vineri la conferința noastră Aliați pentru Sportul Sigur. Acestea vor fi în curând disponibile gratuit, online și fizic, pentru a fi folosite de profesioniștii în sport și a încuraja dialoguri cu copiii.

La conferință, concluzia unanimă a fost că este nevoie că safeguardingul să fie promovat la toate nivelurile în România: antrenori, sportivi de performanță, școli sportive, reprezentanți ai federațiilor sportive de Handbal, Fotbal, Gimnastică Artistică, reprezentanți ai autorităților – Ministerul Sportului, Ministerul Educației, Comitetul Olimpic Sportiv Român și ANPDCA – cu toții s-au „angajat” să contribuie la acest demers.

Paul Bercea, Consultant și Trainer internațional in Safeguarding, a provocat două mari sportive de performanță -Narcisa Lecușanu  și Andreea Răducan- să vorbească despre siguranță și echilibru în relația antrenor -copil -părinți și cum se împacă această cu presiunea de a reuși... Atât Narcisa Lecușanu, membru în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Handbal, cât și Andreea Răducan, gimnastă de  talie mondială, au sublinat că sprijinul necondiționat de acasă a contat foarte mult.

Safe Sport Allies și-a propus să combată violența psihologică, fizică și sexuală și să protejeze în mod proactiv copiii în sport, prin dezvoltarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea unei intervenții care va permite sportivilor, părinților, antrenorilor și managerilor să reacționeze în mod adecvat la abuzul asupra copiilor în sport. Dacă orice martor al unei fapte de violență va interveni, vor crește gradul de conștientizare, cunoștințele, abilitățile și capacitatea tuturor celor din cluburile sportive de tineri de a contesta normele și comportamentele sociale dăunătoare, precum și de a le promova pe cele pozitive și sănătoase. Prin schimbarea comportamentului acestor actori, acest proiect oferă, de asemenea, o metodologie solidă pentru intervențiile de protejare a copiilor în organizațiile sportive.

Safe Sport Allies, co-finanțat prin Erasmus + Programme of the European Union, este un proiect ai cărui parteneri sunt Thomas More (BE), Center Ethicsin Sport (BE), Mulier Institute (NL), De Stilte Verbroken (NL), Athletic Club Foundation (ES), Finnish Olympic Committee (FIN), Terre des hommes Romania și Cyprus Sport Organisation (CY).