Peste 180 de profesioniști în drepturile copilului s-au reunit online în data de 10 martie 2022, pentru a discuta despre evaluarea individuală și metodele de realizare a acesteia în cazul tinerilor victime, suspectați sau acuzați.
Întâlnirea a avut loc în cadrul Conferinței de închidere a proiectului “FOCUS on my needs – Lucrăm împreună pentru copiii implicați în proceduri penale”. Proiectul a fost derulat de Fundația Terre des hommes în perioada ianuarie 2020 – martie 2022, în România, Grecia, Bulgaria, Olanda și Serbia. Activitățile au avut ca scop dezvoltarea capacității specialiștilor de a lucra multidisciplinar la evaluarea individuală a nevoilor copiilor implicați în proceduri penale.
Vorbitorii au subliniat că este nevoie de un sistem juridic prietenos cu copiii, care să înțeleagă nevoie lor și să se adapteze copiilor. De mare ajutor este evaluarea individualizată, un instrument care servește interesului superior al copilului și care contribuie la reintegrarea în societate a tânărului victimă, suspectat sau acuzat.
Prof. Velina Todorova, Președinte Adjunct al Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului, a prezentat cadrul legislativ internațional referitor la drepturile copiilor și evaluarea individuală.
Tinerii din Consiliile Consultative ale proiectului au realizat o prezentare a campaniilor lor de conștientizare în cele 5 țări participante. Au vorbit despre experiențele lor și au arătat cât de important a fost pentru ei faptul că li s-a cerut să își exprime opinia. Această practică nu este încă destul de larg utilizată, este nevoie de o mai mare implicare a copiilor.
În scopul de a consolida abilitățile și a oferi susținere pragmatică, proiectul FOCUS a creat o platformă de învățare dedicată profesioniștilor care lucrează cu copiii implicați în proceduri penale. Platforma este disponibilă în șase limbi (română, engleză, bulgară, olandeză, greacă și sârbă).
În cadrul proiectului au fost prezentate Standardele FOCUS – o serie de 10 standarde, necesare în implementarea și sistematizarea evaluării individuale. Standardele FOCUS reprezintă elementele de bază utile în a îmbunătăți dezvoltarea și implementarea proceselor și practicilor de evaluare individuală la nivel național. Aceste standarde oferă principiile directoare privind realizarea evaluării individuale pentru copiii implicați în proceduri penale. Standardele sunt concepute să fie flexibile și adaptabile la contextul local și să aibă utilitate practică, nu să ofere doar o ghidare abstractă.
Theoni Koufonikolakou, Ombudsman adjunct pentru Drepturile Copilului și Președintele Rețelei Europene a Ombudsmanilor pentru Copii (ENOC), a susținut cu entuziasm standardele FOCUS în concluziile sale de la finalul conferinței. Dumneaei a apreciat proiectul FOCUS pentru abordarea sa holistică și pargmatică, și pentru modul de implicare a copiilor în proiect. De asemenea, a propus ca aceste standarde să devină obligatorii, împreună cu resursele necesare.
Doamna Koufonikolakou a subliniat importanța interesului superior al copilului și relația dintre acesta și evaluările individuale. În viitor va fi nevoie de o mai profundă implicare a copiilor, încredere reciprocă și promovarea unei justiții centrată pe nevoile copilului și pe reabilitarea acestuia. ”Trebuie să ne mutăm atenția de la abordarea bazată pe pedeapsă la abordarea focalizată asupra nevoilor copilului, și să înțelegem că nu există copii periculoși, ci doar copii în pericol. Dacă ascultăm ce spun ei, vom putea construi o punte de comunicare bazată pe onestitate și respect.” (Theoni Koufonikolakou)
Proiectul FOCUS a fost cofinanțat din programul ”Drepturi, Egalitate și Cetățenie” al Comisiei Europene (2020–2021), coordonat de Terre des hommes Europa și implementat în parteneriat cu Child Circle, Child Rights Centre, Defence for Children The Netherlands, și SAPI.