Move Together - Sportul ca instrument de integrare și incluziune socială a refugiaților
Move Together s-a adresat femeilor, copiilor, tinerilor cu statut de refugiat, dar și majorității din comunitatea locală și a fost implementat în București și în Constanța, cu intenția de a :
- îmbunătăți înțelegerea, respectul și toleranța dintre refugiați și comunitățile gazdă,
- reduce stigmatizarea și discriminarea față de refugiați din partea comunității gazdă
-contribui la o mai bună incluziune socială și integrare a refugiaților în societatea românească, prin sport si activități conexe
Participanții provin din Iran, Irak, Siria, Sudan, Palestina, Afganistan, Romania.
"Mulți români nu au avut niciodată un contact direct cu refugiații, nu-i cunosc personal. Dorim să apropiem aceste comunități și să creștem gradul de înțelegere reciprocă", explică Kirsten Theuns, delegat Terre des hommes pentru Europa de Est (România, Moldova și Ucraina).
Scopul proiectului a fost de a forma femeile cu statut de refugiat și pe cele din comunitatea gazdă, din București și Constanța, în metodologia Mișcare, Joc și Sport, dezvoltată de Terre des hommes Elveția, pentru ca mai apoi ele să organizeze în comunitățile lor astfel de activități. Metodologia utilizează jocurile și sportul pentru învățarea experențială, participarea și transferul de competențe de la adulți la copii, prin oferirea de sprijin psiho-social.
Activități
În cadrul proiectului au fost:
- Formate 32 de femei cu statut de refugiate și din comunitățile gazdă, din București și Constanța, în metodologia Mișcare, Joc și Sport (MJS).
- Sesiunile de formare (training) pentru fiecare din cele două grupuri de femei au durat 10 zile în total, în fiecare din cele două locații.
- Primele 6 zile au fost de pregătire propriu-zisă în metoda MJS. Următoarele 4 zile de coaching au continuat și întărit abilitățile dezvoltate de cursante în timpul trainingului inițial și s-au desfășurat în prezența trainerilor specializați ai Terre des hommes România, prin organizarea de activități sportive pentru copii și tineri. În acest scop, în cadrul proiectului au fost stabilite parteneriate cu cluburi sportive de la nivel local, în cele doua localități.
În a doua jumătate a anului 2018 grupurile locale de femei și formatori MJS au organizat câte două evenimente sportive centrate pe fair play, non discriminare, incluziune prin joc. La aceste evenimente au luat parte peste 300 de copii, tineri și adulți, atât din comunitățile de străini și refugiați, cât și români. Acest tip de activitate a facilitat cunoașterea reciprocă și crearea de legături mai strânse între copiii străini și români, a construit punți între comunitățile diverse existente acum la nivel local în București și Constanța și au ajutat la cunoașterea și înțelegerea reciprocă între reprezentanți de etnii diferite, religii diferite și tradiții diferite.
”Am învățat jocuri noi, cum să fiu mai activă și să-i accept pe ceilalți. Este interesant să afli despre obiceiuri și tradiții din țări precum Siria, Sudan, Iran sau Palestina și să descoperi că unele jocuri sunt practicate de copii din toate culturile.” declară o participantă la instruire.