Mediu Sigur pentru Copii în Sport

Un „mediu sigur pentru copii” (Keeping children safe in sports) înseamnă a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ –emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.

copii sport

Scop și obiective

Fundația Terre des hommes se va asigura prin acest proiect că tinerii și copiii beneficiază de politici speciale de siguranță și protecție în timp ce practică diverse sporturi.

La începutul proiectului (octombrie 2019) au fost semnate acorduri cu Federațiile de Fotbal și Gimnastică, dar Fundația își propune să invite și alte federații și organizații sportive să se alăture proiectului, pentru a ne asigura că drepturile copiilor sunt respectate în orice context sportiv în România. În România, Terre des hommes (Tdh) beneficiază și de sprijinul oficial al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Fundația Terre des hommes, cu sprijinul partenerilor săi, și-a propus să dezvolte între 2019 -2021 politici de protecție si siguranță,  să implice copiii și profesioniștii din sport în crearea acestora. Ulterior se va oferi o ceritificare suplimentară cluburilor care respectă aceste standarde îmbunătățite de protecție si siguranță.

„Un mediu sigur pentru copii în sport” înseamnă a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ –emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.

În cei doi ani ai proiectului se vor îmbunătăți competențele profesioniștilor din sport care intră în contact cu copiii. Acest lucru se va întâmpla prin intermediul a cel puțin 20 de cursuri pe tema siguranței și protecției copiilor în mediul sportiv și recreațional, pentru 120 de profesioniști din 20 de cluburi sportive, active în cadrul Federației Române de Fotbal și Federației Române de Gimnastică. De asemenea, implicăm copiii de-a lungul întregilor proceduri: le ascultăm cerințele, părerile și îi încurajăm să-și facă vocea auzită și să-și facă drepturile respectate (Grupul Consultativ al Copiilor).

La nivelul întregului proiect (România și Grecia), beneficiarii indirecți vor fi mii de copii între 12 -18 ani care practică sporturi și profesioniști din cluburi și tabere.  

Proiectul Mediu sigur pentru copii în sport este, de asemenea, implementat de Terre des hommes Hellas (Grecia), împreună cu Terre des hommes Ungaria.

Citiți mai multe în știrea despre lansarea proiectului

Finanțator

„Mediu sigur pentru copii în sport” (Keeping Children Safe in Sports) este co- finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene (REC 2014-2020).

 Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă. Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate pentru modul în care ar putea fi utilizate informațiile pe care le conține.

flag
Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene

Noutăți și publicații relevante

„Din ce în ce mai des, în ultima perioadă, apar publice poveștile sportivilor români. Dincolo de multă muncă, antrenament, determinare și talent, au existat, de prea multe ori, și abuzuri din partea antrenorilor și celor responsabili de binele lor.” Citiți continuarea articolului pe Iqads    
  În premieră națională 20 de cluburi sportive din țară au semnat un angajament public conform căruia vor lua măsuri specifice suplimentare pentru a proteja toți copiii care se antrenează și fac sport în cadrul lor. Terre des hommes, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Drepturile...
Acest material finalizat în anul 2021 se adresează angajaţilor din cluburi sportive și tabere și are ca scop promovarea procedurilor de safeguarding (referitoare la siguranţa și protecţia copiilor) în mediile sportive și recreaţionale.   Această publicaţie a fost realizată în cadrul proiectului...
Scuturi colorate. Manual pentru formarea tinerilor facilitatori pe tema siguranței copiilor în sport Acest manual a fost finalizat în anul 2021, se adresează angajaţilor din cluburi sportive și tabere și are ca scop promovarea procedurilor de safeguarding (referitoare la siguranţa și protecţia...
Acest manual realizat de Terre des hommes Romania și finalizat în anul 2021  se adresează angajaţilor din cluburi sportive și tabere și are ca scop promovarea procedurilor de safeguarding (referitoare la siguranţa și protecţia copiilor) în mediile sportive și recreaţionale. Î   Această publicaţie...
Cele două federații sportive au semnat o politică de siguranță și protecție a copilului și au introdus astfel noțiunea de „safeguarding” în mediul sportiv din România BUCUREȘTI, 12 AUGUST 2021. Pentru prima oară în România, două importante federații de sport își asumă un angajament oficial și...