Justiția restaurativă vine în ajutorul copiilor implicați în procese juridice

Temele se rezolvă în grup

În data de 28 octombrie 2021 a avut loc o conferință națională care a marcat finalizarea proiectului i-Restore (”O mai bună protecție a drepturilor copiilor victime prin justiție restaurativă”), proiect derulat în perioada 2019-2021.

Evenimentul a fost organizat online și a beneficiat de prezența unor profesioniști de excepție din domeniile justiție, educație și protecția copilului: dl. Cristi Danileț – judecător Tribunalul Cluj, dl. Raul Alexandru Nestor, judecător – Curtea de Apel Ploiești, dl. Bruno Demaille, mediator, dna. Ema Șeclăman, training officer, Acces la Justiție - Terre des hommes, dna. Claudia Constantinescu, prodecan, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială Universitatea București, dna. Cecilia Popa, expert justiție restaurativă.

 

Puteți urmări în clipurile de mai jos câteva dintre intervenții, precum și clipul creat de tinerii din România.

 

Cei prezenți online (140 de participanți – profesori, inspectori școlari, mediatori, educatori, elevi) s-au familiarizat cu conceptul de justiție restaurativă și au aflat viziunea tinerilor implicați în proiectul i-Restore asupra practicilor restaurative.

Justiția restaurativă este necesară deoarece oferă posibilitatea de a rezolva conflictele dintre victimă și făptuitor, dacă părțile își doresc aceasta. Medierea, una dintre practicile restaurative, ajută părțile implicate să ajungă la o înțelegere și la recuperarea echilibrului emoțional, au evidențiat vorbitorii.Fiind un subiect de mare interes pentru mediul școlar în scopul rezolvării conflictelor în școli, profesorii și elevii paticipanți au propus introducerea unor cursuri opționale privind abordările restaurative în programa școlară.

Copiii și tinerii din Consiliul Consultativ al proiectului au prezentat în cadrul conferinței materiale video și scrise elaborate de ei – afișe, broșuri – în care au expus viziunea lor asupra practicilor restaurative și importanța acestora pentru copiii implicați în procese juridice.

Proiectul i-Restore este coordonat de Fundația Terre des hommes Ungaria, în parteneriat cu Terre des hommes România, Terre des hommes Grecia, European Forum for Restorative Justice Belgia și Restorative Justice Netherlands (Olanda), și beneficiază de finanțare din Programul de Justiție (2014-2020) al Uniunii Europene.