Jurnalistul Răzvan Exarhu sprijină acțiunile Tdh împotriva violenței de gen asupra copiilor

rzv

Fundația Terre des hommes a reunit săptămâna trecută o sută de parteneri, colaboratori și reprezentanți din zona corporate și a societății civile pentru a le vorbi despre violența de gen în școli.

Evenimentul prezentat de jurnalistul și activistul Răzvan Exarhu a adus în atenție mărturii din școli și date dintr-o cercetare inedită realizată anul acesta de Fundația Terre des hommes în 15 școli din România și 5 din Rep. Moldova. Astfel, invitații au aflat, printre altele:

  • Băieții care se arată „vulnerabili” și plâng sunt marginalizați, agresați verbal și disprețuiți de colegi
  • Fetele care nu se conformează așteptărilor legate de fizic sau comportament sunt, de asemenea, „sancționate” prin comentarii sau acțiuni agresive
  • Elevele sunt aproape singurele ținte ale comentariilor cu tentă sexuală (mai ales cele legate de înfățișare), ale adresărilor vulgare și ale atingerilor nepotrivite.
  • Băieții  declară violența fizică și bullying-ul ca fiind predominante, pe când profesorii susțin că doar bullying-ul este caracteristic băieților

În același timp, situația materială a elevilor din comunitățile din proiect este adesea sub un nivel decent, ceea ce face ca accesul la sprijin, la servicii de sănătate sau la simple informații să fie mult limitat. Iar dacă ne gândim că toate aceste situații reprezintă pentru copii provocări simultane și zilnice, viața acestora este o dramă în desfășurare, care le va afecta profund și viitorul, nu doar prezentul.

Cel puțin 30 dintre invitați au promis donații pentru a crea spații de siguranță în școlile din România și a facilita astfel dialogul copiilor cu specialiști, care să-i ajute să iasă din spirala violenței de orice tip. De asemenea, unii dintre invitați s-au angajat să mentoreze copiii care vor să afle mai multe despre meseria acestora, așa încât visurile lor să depășească spațiul limitat al comunității unde trăiesc.

„Am adus în atenție subiectul violenței de gen în școli pentru că nu poți preveni ceea ce nu cunoști și nu înțelegi. Violența este un organism de sine stătător și trebuie să ne luptăm împotriva ei în moduri inovatoare și – foarte important – în mod constant. Suntem purtătorii unor povești a căror soluție este simplă: toată lumea are nevoie de ajutor. Este responsabilitatea noastră să îl oferim.”, a spus Ana Vlădescu, Project Manager.

Doritorii pot dona oricând în contul Fundației, cu mențiunea „Activ”. Numărul contului FUNDATIA TERRE DES HOMMES - AIDE A L`ENFANCE DANS LE MONDE, cont bancar deschis la UniCredit Bank. Nr. cont bancar RO81 BACX 0000 0010 2791 3000.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului ACTIV-ACȚionează Împotriva Violenței, derulat de Fundația Terre des hommes Elveția (România), în parteneriat cu Reprezentanța din Republica Moldova a Fundației Terre des Hommes Lausanne – Elveția si Separate Division of Terre des Hommes Foundation in Ukraine, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul își propune să aducă schimbări pozitive asupra violenței de gen în mediul școlar, la nivel de atitudine și comportament din partea copiilor, la nivel de strategii de adresare a violenței de către cadrele didactice, pornind de la o înțelegere mai bună a normelor sociale, stereotipurilor, prejudecăților care stau la baza atitudinilor negative și prin implicarea copiilor, care devin actori activi ai schimbărilor.

 

 

 Despre Programul Active Citizens Fund România

 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

 

Conținutul acestui comunicat nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org . Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro .

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!