JOBOTECA, program pilot de pregătire a tinerilor din Moldova pentru piața muncii

Părinți, angajatori din comunități, autorități, organizațiii locale și un total de 150 de profesori și 6.000 de tineri din Republica Moldova au fost implicați și au beneficiat de activitățile din acest proiect de construire a viitorului.

În total: 25 de spații dotate cu cele necesare, peste 6.000 de tineri beneficiari, 130 de elevi implicați în programe de instruire și mentorat în antreprenoriat, 15 ONG-uri implementatoare de proiecte în comunitate, 16 idei de afaceri ale elevilor câștigătoare de subvenții, 1300 de elevi încadrați în campania Ziua Ștafetei, care au testat 50 de meserii, îndrumați de peste 300 de mentori.

colegiu

Scop 

Prin acest program școlar extra-curricular în care am lucrat alături de Terre des hommes Moldova, ne-am dorit să îmbunătățim competențele tinerilor din 24 școli din 5 raioane ale Republicii Moldova, pentru a-i pregăti pentru piața muncii. În cei trei ani de Joboteca, am creat spații prietenoase (job libraries) unde tinerii să aibă acces la tehnologie, informații și cursuri specifice, consiliere vocațională, antreprenoriat, dezvoltare a abilităților de viață. Aceste spații vor avea și versiuni online (un site special) așa încât formarea să ajungă la un număr cât mai mare de elevi. Printre activități s-au numărat o tabără și un concurs de idei de antreprenoriat!

Obiective

1.Să dezvoltăm și să consolidăm competențele a 3.000 de tineri între 15 -25 de ani, care sunt sprijiniți să se pregătească pentru piața muncii 

2. Să sprijinim tehnic și financiar organizații comunitare care să ajute la integrarea a cel puțin 250 de tineri în activitățile economice locale.

3. Să îmbunătățim nivelul de informații, cunoștințe și accesul adolescenților și tinerilor din cele 24 de comunități  la oportunități de angajare la nivel local.

 

Proiectul a început cu o analiză a mediului de afaceri în raioanele partenere, a disponibilității lor de a stabili parteneriate cu școala și de a susține tinerii în programe de internship. S-a format câte un Grup Consultativ în Domeniul Antreprenorial la nivel de raion. 

De asemenea, s-a realizat o cercetare de acțiune participativă (PAR) condusă de tineri pentru a evalua gradul de implicare și participare al tinerilor în comunitățile lor și pe piața muncii, bunăstarea lor psihosocială și modul în care înțeleg dezvoltarea carierei. În spiritul Terre des hommes, au format un „consiliu consultativ” al tinerilor, activ pe tot parcursul proiectului și implicați în fiecare etapă a acestuia. 

În paralel cu crearea spațiilor propriu-zise, cadrele didactice au fost formate pentru a anima Jobotecile și pentru a desfășura activități de dezvoltare a competențelor și de parcurs profesional cu tinerii înscriși. 

În cadrul Joboteca s-a organizat și o ediție locală a mini-proiectului campanie Ziua Ștafetei, după modelul pe care Tdh România îl derulează de 10 ani pentru a încuraja mentoratul și a oferi copiilor șansa de a testa meseria dorită timp de o zi. Ediția din Moldova a Zilei Ștafetei va aduce în atenție un drept esențial al copiilor -acela la participare în societate.

 

Tdh Moldova, Tdh Romania și Ministerul Educației Culturii și Cercetării din Rep. Moldova au colaborat în acest proiect finanțat de Delegația Uniunii Europene în Moldova.

JOBOTECA s-a desfășurat între aprilie 2021 - aprilie 2024

 

 

eu
Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova