JOBOTECA, program pilot de pregătire a tinerilor din Moldova pentru piața muncii

Părinți, angajatori din comunități, autorități, organizațiii locale și un total de 150 de profesori și 3.000 de tineri din Republica Moldova vor fi implicați și vor beneficia de activitățile din acest proiect de construire a viitorului.

colegiu

Scop 

Prin acest program școlar extra-curricular, ne dorim să îmbunătățim competențele tinerilor din 24 școli din 5 raioane ale Republicii Moldova, pentru a-i pregăti pentru piața muncii. În cei trei ani de Joboteca, vom crea spații prietenoase (job libraries) unde tinerii să aibă acces la tehnologie, informații și cursuri specifice, consiliere vocațională, antreprenoriat, dezvoltare a abilităților de viață. Aceste spații vor avea și versiuni online (un site special) așa încât formarea să ajungă la un număr cât mai mare de elevi. Printre activități se vor număra o tabără și un concurs de idei de antreprenoriat

Obiective

1.Să dezvoltăm și să consolidăm competențele a 3.000 de tineri între 15 -25 de ani, care vor fi sprijiniți să se pregătească pentru piața muncii 

2. Să sprijinim tehnic și financiar organizații comunitare care să ajute la integrarea a cel puțin 250 de tineri în activitățile economice locale.

3. Să îmbunătățim nivelul de informații, cunoștințe și accesul adolescenților și tinerilor din cele 24 de comunități  la oportunități de angajare la nivel local.

 

Proiectul va începe cu o analiză a mediului de afaceri în raioanele partenere, a disponibilității lor de a stabili parteneriate cu școala și de a susține tinerii în programe de internship. Se va forma câte un Grup Consultativ în Domeniul Antreprenorial la nivel de raion. 

De asemenea, se va realiza o cercetare de acțiune participativă (PAR) condusă de tineri pentru a evalua gradul de implicare și participare al tinerilor în comunitățile lor și pe piața muncii, bunăstarea lor psihosocială și modul în care înțeleg dezvoltarea carierei. În spiritul Terre des hommes, vom forma un „consiliu consultativ” al tinerilor care să fie consultați pe tot parcursul proiectului și implicați în fiecare etapă a acestuia. 

În paralel cu crearea spațiilor propriu-zise, cadrele didactice vor fi formate pentru a anima Jobotecile și pentru a desfășura activități de dezvoltare a competențelor și de parcurs profesional cu tinerii înscriși. 

În cadrul Joboteca se va organiza și o ediție locală a campaniei Ziua Ștafetei, pe care Tdh România o derulează de 10 ani pentru a încuraja mentoratul și a oferi copiilor șansa de a testa meseria dorită timp de o zi. Ediția din Moldova a Zilei Ștafetei va aduce în atenție un drept esențial al copiilor -acela la participare în societate.

 

Tdh Moldova, Tdh Romania și Ministerul Educației Culturii și Cercetării din Rep. Moldova vor colabora în acest proiect finanțat de Delegația Uniunii Europene în Moldova.

JOBOTECA se va desfășura între aprilie 2021 - aprilie 2024

 

 

eu
Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova