Într-un conflict nu putem controla reacția celorlalți, dar putem alege reacția noastră

picture

Tinerii din centrele de detenție trăiesc într-un mediu în care sunt foarte expuși la conflicte. Unii știu să le gestioneze, alții nu. În sprijinul lor, specialiștii Terre des hommes au organizat o sesiune online  despre gestionarea conflictelor, la care au participat tineri din Centrul de Detenție Tichilești și o grupă de tinere din Centrul de Detenție Craiova. Sesiunea a fost susținută de Ioana Mureșan – jurist și facilitator CAB (Child Advisory Board/  Consiliul Consultativ al Copiilor) în cadrul proiectului i-Access My Rights.

Gestionarea unui conflict este o abilitate care poate fi dezvoltată, le-a spus dna. facilitatoare. Tinerii au povestit cum știu ei să gestioneze conflictele: ”Putem să ne calmăm, să discutăm,  să ascultăm ce are de zis persoana aceea, să înțelegem și problema celorlalți, să negociem.” ”Comunicăm, stăm de vorbă cu acea persoană și ajungem la un numitor comun. Dacă nu se poate, lăsăm de la noi, nu ajungem la violență,” au explicat tinerii din Tichilești.  Da, să cedezi este o soluție, însă aceasta poate să ne afecteze mai târziu, a completat dna. educatoare din Craiova.  ”Pe moment e frustrant să cedăm noi în fața altcuiva. Dar dacă am făcut ceva bun (o alegere bună), asta ne dă încredere în noi”, au mărturisit participantele.

Prin studii de caz, tinerii au învățat ce înseamnă un conflict, care sunt cauzele lui, și au formulat exemple din viața lor: ”Vorbele urâte: ne permitem să vorbim urât unii cu alții în glumă, și din glumă se ajunge departe. Vorbele urâte, neînțelegerile din cameră - sunt un punct din care pleacă toată cearta”, au explicat tinerele din Craiova.

Tinerii au înțeles că ei nu pot controla cum reacționează celălalt, dar pot alege cum să reacționeze ei: ”E bine să încheiem orice legătură cu acea persoană, pentru a nu ajunge prea departe, pentru a nu fi mai rău”. ”Nu ar trebui să îi permitem atât de mult.” – au adăugat fetele.

Altă soluție ar fi să ceară ajutor unui prieten sau unei persoane de încredere. Anturajul are o influență foarte mare asupra lor, a explicat dna. educatoare, și de aceea este important de la cine acceptă sfaturi.

Prin discuții cu dna. facilitatoare, tinerii au învățat cum să ia decizii analizând opțiunile  dar și consecințele, cum să rezolve problemele și cum să își asume responsabilitatea deciziilor sau faptelor lor. Majoritatea au recunoscut că în trecut au acționat în urma unor decizii pripite, dintr-un impuls emoțional. „A fost o decizie de moment. Dacă ne gândeam la consecințe, nu ajungem aici”, a mărturisit o tânără din Craiova. „Când luăm o decizie, trebuie să punem în balanță riscurile și avantajele.... Alegerea este în mâinile noastre”, au adăugat fetele.

În cazul în care cineva face o faptă rea, tinerii au fost de acord că autorul faptei trebuie să își ceară scuze, să își asume responsabilitatea pentru fapta sa și să demonstreze că și-a schimbat comportamentul.

Sesiunea s-a desfășurat în cadrul proiectului i-ACCESS MyRights – justiție cu ajutorul inteligenței artificiale pentru copiii din Europa, proiect prin care îi ajutăm pe copiii în contact cu legea să aibă mai ușor acces la informații. Proiectul este derulat în România de Fundația Terre des hommes și cofinanțat de Uniunea Europeană.