Integrarea copiilor refugiați ucraineni: "Mă simt ca și cum nu aș fi abandonat"

us

Pe 24 februarie se împlinește un an de la izbucnirea războiului în Ucraina. În țările învecinate, accentul ajutorului pentru familiile de refugiați se schimbă de la sprijinul de urgență la integrarea pe termen lung. Activitățile organizației Terre des hommes, principala organizație elvețiană de ajutorare a copiilor din România, arată cum pot fi integrați cu succes copiii ucraineni. Cu toate acestea, situația rămâne fragilă.

Războiul din Ucraina, care durează de un an începând cu 24 februarie, a forțat milioane de familii să își părăsească locuințele. Acest lucru continuă să reprezinte o provocare pentru țările gazdă. Organizația elvețiană de ajutorare a copiilor Terre des hommes (Tdh) sprijină familiile de refugiați din țările vecine Ucrainei, cum ar fi România, unde au fost înregistrați aproape 109.000 de refugiați din Ucraina*. În această țară, accentul asistenței se schimbă din ce în ce mai mult de la sprijinul de urgență pe termen scurt la integrarea pe termen lung.

Activități pentru copiii ucraineni și români

"De la începutul războiului, nevoile familiilor de refugiați ucraineni s-au schimbat. Ne adaptăm activitățile noastre pentru familiile care vor rămâne aici pentru o perioadă mai lungă de timp", spune Radu Răcăreanu, manager de program pentru intervenții de urgență Tdh în România.

Dacă în urmă cu un an, Tdh oferea în principal servicii de informare și de traducere, precum și spații prietenoase cu copiii pentru familiile de refugiați ucraineni din România, acum organizația sprijină familiile în procesul de stabilire în noile lor case. În plus, aceasta oferă în mod regulat sprijin psihosocial pentru copii. Tdh se concentrează din ce în ce mai mult pe consolidarea și colaborarea cu sistemul local de educație și de asistență socială pentru a sprijini în mod activ copiii refugiați în integrarea lor pe termen lung. În acest context, este esențial pentru o integrare durabilă ca nu doar copiii ucraineni, ci și cei locali să fie implicați în activități.

Timofey, în vârstă de 11 ani, a fugit împreună cu familia sa din Zhytomyr, un oraș din vestul Ucrainei, la București. Acolo, el ia parte la activitățile psihosociale oferite de Tdh, care îl ajută să se elibereze de stres și să recâștige un sentiment de normalitate prin contactul cu ceilalți colegi. Timofey participă, de asemenea, la Resilience Innovation Facility, deschis recent, un spațiu inovator și sigur în care tinerii refugiați își pot explora în mod creativ talentele și își pot dezvolta abilitățile digitale împreună cu copii și tineri români. În plus, ei se pregătesc pentru un viitor domeniu de activitate de care vor beneficia indiferent de locul în care locuiesc.

"Mă simt în siguranță și protejat în România, așa cum mă simțeam acasă", spune Timofey. "Învăț limba română și știu deja multe cuvinte. Asta mă ajută să comunic cu colegii mei și îmi dă sentimentul că nu sunt un străin aici, că nu sunt abandonat."

Situația rămâne fragilă

Deși integrarea familiilor ucrainene în România se desfășoară bine, inclusiv datorită solidarității deosebite a populației românești, sunt necesare eforturi continue. În timpul lunilor friguroase, Tdh oferă îmbrăcăminte de iarnă și alimente pentru a se asigura că toată lumea primește sprijinul de care are nevoie. Rămâne riscul ca situația să se schimbe rapid, în funcție de evoluția războiului și a economiei din Ucraina.

"O schimbare bruscă a numărului de sosiri ar putea copleși infrastructura socială din România, care este deja suprasolicitată de nevoile populației locale", spune Radu Răcăreanu.

 

De la izbucnirea războiului din Ucraina, Tdh sprijină familiile de refugiați ucraineni din Ungaria, Moldova și România și oferă sprijin psihologic pentru copii și mame. În România, unde, potrivit UNHCR, au fost înregistrați aproape 109.000 de refugiați ucraineni, Tdh a asistat peste 11.000 de refugiați în 2022. În plus, Tdh oferă ajutor umanitar familiilor strămutate intern în vestul Ucrainei.

Fundația Terre des hommes (Tdh) este cea mai importantă organizație elvețiană de ajutorare a copiilor. Aspirăm la o lume în care drepturile copiilor, așa cum sunt definite în Convenția cu privire la drepturile copilului, sunt întotdeauna respectate. O lume în care copiii se pot dezvolta în medii sigure și pot deveni agenți ai schimbării pe care doresc să o vadă în viața lor. http://www.tdh.ch/