În cadrul proiectului european Mediu Sigur pentru Copii în Sport a fost organizată la București o masă rotundă, ocazie pentru parteneri de a discuta drumul ce rămâne de parcurs și cele mai bune soluții. Proiectul își propune să perfecționeze standardele privind protecția copilului în sport și este implementat la nivel european de Fundația Terre des hommes România, alături de Terre des hommes Hellas (Grecia) și Terre des hommes Ungaria. „Mediu sigur pentru copii în sport” este finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene.
La masa rotundă din februarie 2021 au participat, la invitația Terre des hommes, partenerii principali ai proiectului din România:
- Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, reprezentată de dna Adina Codreș, Consilier Superior
- Federația Română de Gimnastică, reprezentată de președinta Carmencita Constantin
- Federația Română de Fotbal, reprezentată de Florin Șari, CSR & Good Governance Manager.
A fost apreciat interesul Ministerului Tineretului și Sportului, reprezentat de dl Subsecretar de Stat, Cristian Ghita, al Federatiei Sportului Școlar și Universitar, reprezentată de dna Director Claudia Georgescu, al Federației Române de Handbal, reprezentată de dl. Iulian Stamate, al Academiei de Handbal Dinamo, reprezentată de dl Dan Savenco, cât și al membrilor celorlalte asociațiii și cluburi sportive participante -CSS2, CSS Steaua, ASMSPT, Clubul Sportiv Olimpic Trimf, CSS Cetate Deva, Clubul Universitatea Cluj).
Din partea Terre des hommes au participat Tudor Roșu, Head of Eastern Europe Delegation, Laura Sava-Ghica Deputy Director pentru Romania, Cristina Vladescu, Manager de proiect.
S-au purtat discuții pe următoarele teme:
- Conceptul de safeguarding -ca practică de lucru pentru crearea unui spațiu sigur
- Materialele de suport create în cadrul proiectului, în special Politica de Safeguarding (siguranță și protecție). Cluburile de sport din toată țara vor fi încurajate să adopte această politică ce ar trebui văzută ca un ghid de funcționare, de integrat în regulamentele obligatorii.
- Pașii de urmat in viitor in cadrul proiectului, in special pentru a clarifica criteriile dupa care se vor acorda certificarile pentru cluburi. Unul dintre obiectivele proiectului „Mediu Sigur pentru Copii în Sport” este de a elabora o metodologie de certificare de calitate, care apoi va fi oferită Federațiilor și cluburilor sportive ce respecta standardele și politicile de siguranță ale copiilor.
- De asemenea, s-a discutat ca Centrul Național de Formare si Perfecționare sa fie implicat in procedurile de certificare.
Participanții au fost de acord că printre cele mai importante criterii de acordare a certificării se numără :
-formările cu antrenori (care au deja loc la nivel național în cadrul proiectului)
-adoptarea ghidului (Politica de safeguarding)
-o perfecționare a criteriilor de angajare a antrenorilor și altor profesionisti din sport
-existența unor persoane resursă în cadrul cluburilor, care să acționeze ca ghizi și protectori pentru copiii care se simt în pericol sau au întrebări
Reprezentantul Federației Române de Handbal a menționat că ar fi utilă o formare continuă a profesioniștilor din sport, poate chiar din timpul facultății. Subsecretarul de Stat în Ministerul Tineretului și Sportului a propus extinderea parteneriatelor, inclusiv cu Ministerul Tineretului.
“Mediu Sigur pentru Copii in Sport” este un proiect pilot ce vizează dezvoltarea și promovarea unor politici de siguranță și protecție a copiilor (termenul engl. “safeguarding”) în cadrul mediului sportiv și recreațional din România și Grecia. Politicile de siguranță sunt considerate extrem de importante și de necesare, întrucât vizează protejarea copiilor și tinerilor care fac sport, apăra integritatea organizațiilor sportive și promovează valorile sportului.
Proiectul „Mediu sigur pentru copii în sport” este implementat de Terre des hommes Romania, alături de Terre des hommes Hellas (Grecia) și Terre des hommes Ungaria. „Mediu sigur pentru copii în sport” este finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene.