Inițiative ale tinerilor: Club de conversație în engleză

Tineri râzând

„Nu cerem doar să fim auziți, dorim ca lucrurile să se schimbe, iar noi, copiii, să fim parte din acea schimbare pentru că uneori noi vedem lucruri pe care adulții nu le văd. Cum putem face asta? Să existe întâlniri de comunitate unde copiii și adolescenții refugiați să-și împărtășească experiența și să primească sprijin unii de la alții”, asta a spus, în limba engleză, Sofia Havrilova, 14 ani, anul trecut, la Geneva, la Forumul Global al Refugiaților.

Sofia este unul dintre tinerii ucraineni alături de care lucrăm în București, care vine frecvent la activitățile Centrului de Reziliență și Inovare. Ea este parte din Comitetul Consultativ al copiilor al Fundației Terre des hommes, în proiectul nostru de sprijin al refugiaților din Ucraina.

De câteva luni a pornit o inițiativă proprie, în cadrul Centrului de Reziliență și Inovare - un club de conversație în limba engleză. Pentru Sofia, clubul este acel exemplu de întâlnire de comunitate despre care vorbea, în discursul de la Geneva, și e bucuroasă că poate să o organizeze săptămânal, alături de alți copii și tineri.

Cum te-ai gândit să organizezi un club de engleză?

Mi-a venit ideea de a crea un club de conversație în engleză cu mult timp în urmă, dar nu am avut ocazia să îl realizez. Când am început să vin la diferite evenimente în Terre des Hommes, mi-am dat seama că acesta este locul unde aș vrea să am un astfel de club. Practic, ideea este de a-i ajuta pe adolescenți să își îmbunătățească nivelul de vorbire a limbii engleze și să se simtă mult mai confortabil atunci când vorbesc cu vorbitori nativi sau străini.

Cine sunt adolescenții care vin la clubul organizat de tine?

Când am avut primele întâlniri, erau doar prietenii mei. Dar cu timpul au început să vină din ce în ce mai mulți oameni. De obicei, jucăm diferite boardgames sau discutăm pe teme tipice. Colegii pot spune câteva povești din viața lor sau pot face schimb de experiență. Acum nu avem o echipă constantă, dar îi așteptăm pe toți să vină și să facă parte din mica noastră familie.

De ce e util un club de engleză? De ce l-ai recomanda altor tineri?

Ne îmbunătățim nivelul de conversație a limbii engleze. Venim aici pentru a învăța, așa că nu ne e frică să vorbim. Împreună putem crea o atmosferă prietenoasă și asta ne va ajuta să eliminăm barierele în timp ce comunicăm. Când vorbim unul cu celălalt, o mulțime de cuvinte se așază în creierul nostru, așa că le ținem minte mereu. Ne putem îmbunătăți pronunția, cu timpul și cu exercițiu vom ajunge la nivelul unor vorbitori nativi. În clubul nostru de engleză, vă puteți face prieteni. Este mult mai confortabil să spargi barierele cu prietenii tăi, nu-i așa?

Această activitate este susținută prin programul Rapid Response Fund al State Secretariat for Migration (Elveția).