ICARUS

ICARUS

Despre proiect

ICARUS este un proiect ambitios care abordeaza intr-o maniera documentata si relevanta fenomenul traficului uman, care isi are radacinile in zone rurale din sudul Romaniei si ajunge in marile orase din Marea Britanie si nu numai. O parte integranta din proiectul ICARUS este problematica procedurilor de iesire din tara a minorilor romani (de pilda, procura emisa de notariatele publice la cererea membrilor familiei sau a altor persoane).

Parteneri:

National Society for the Prevention of Cruely to Children (NSPCC) [UK]; Terre des homes Budapest [HU]; Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane (ANITP) [RO]; Directia Generala de Protectie a Copilului (DGPC) [RO] Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) [RO]

Activiăți

Proiectul Icarus a îmbunătățit baza de cunoastere in ce priveste traficul persoanelor vulnerabile implicate in cersetorie sau alte forme de exploatare prin munca a minorilor. O cercetare comună s-a derulat avand componente separate in Marea Britanie si Romania. National Society for the Prevention of Cruely to Children (NSPCC) [UK] prin colectarea de date agregate cu privire la informatii legale si documente folosite de minori romani care calatoresc neacompaniati in marile orase din Anglia.

In Romania, Terre des hommes si ANITP au colectat și analizat date de la notariate publice si autoritati relevante din patru judete. Am introdus noi modele de colaborare intre agentiille sau ONG-urile care se ocupa de protectia copiilor, autoritati locale si Politie pentru a facilita fluxul de informatii despre minorii romani care calatoresc neacompaniati si copiii traficati in Anglia. Mai mult, NSPCC si Tdh Romania au derulat sesiuni de formare / training pentru lucratori sociali, profesionisti in sanatate si membrii Consiliilor Comunitare Consultative (CCC).

Ca parte integrata a proiectului, am furnizat un set de unelte pentru asistarea si identificarea victimelor in Anglia care sunt incorporate in sistemul britanic „UK Government National Referral Mechanism” aliniind, astffel, cadrul legislativ local si national din Romania cu cel din Marea Britanie. Icarus va dezvolta o resursa online – „online knowledge hub”, unde specialistii romani si englezi se pot conecta si pot accesa si impartasi resurse, training si suport.

Tdh si ANITP vor dezvolta si livra traininguri care vor incorpora cunostinte si experiente, menite sa completeze eforturile de protectie a copiilor si lupta impotriva traficului de persoane. Programul de formare va viza 185 de notari publici, practicanti in domeniu sau studenti la drept. Eforturile de diseminare a informatiei vor ajunge la 75% din toti notarii publici din Romania. Membrii a 10 CCC (Consilii Comunitare Consultative) din zone cu potential ridicat de trafic de persoane vor fi formati. In Anglia, NSPCC va livra o campanie de constientizare care va ajunge la 285 de familii de romi, vizind in principal liderii comunitatilor.

Ghidul de bune practici în prevenirea traficului de minori este un instrument relevant în facilitarea demersului de prevenire a traficului de copii, destinat cu precădere notarilor publici, specialiştilor în domeniu şi persoanelor fizice sau juridice, care interacţionează cu minorii şi părinţii acestora pe parcursul procedurii de ieşire din ţară, dar şi persoanelor intersate de domeniul traficului de persoane, cercetătorilor şi mass mediei.

Ghidul de bune practici cartografiază instituţiile cu atribuţii în domeniul combaterii şi prevenirii traficului de minori şi pune la dispoziţia utilizatorilor o serie de indicatori relevanţi şi instrucţiuni care sunt în măsură să contribuie la reducerea riscurilor de trafic în cazul copiilor. De asemenea, Ghidul analizează din perspectivă evolutivă, dar şi procedurală declaraţia notarială şi semnalizează deopotrivă riscurile, limitările, dar şi posibilile soluţii în raport cu utilizarea acesteia.