Hub al inovației, educației și prieteniei -București

Centrul nostru dedicat tinerilor și copiilor își propune să deschidă porțile și mai larg în 2025.

 

edu

 

Centrul nostru Resilience & Innovation Facility este un spațiu sigur, incluziv, în care copiii și tinerii vulnerabili câștigă abilități digitale, dar și emoționale și se pregătesc pentru viitor.  

Concept: Accesul la tehnologie și resurse nu este suficient pentru a oferi încredere pe termen lung, de aceea am gândit pentru ei un program ce includea abilități de viață (gândire critică și creativă, colaborare) și sprijin psihologic, dar și ocazii de socializare și conectare cu alți tineri. 

Esențial în modelul nostru de sprijin este să ne asigurăm că tinerii nu sunt doar receptori pasivi ai ajutorului, ci participă la el și dobândesc încredere că își pot schimba viitorul pentru ei și pentru colegii de generație. Până acum proiectul a contribuit la rezolvarea mai multor aspecte esențiale în cazul tinerilor (migranți/refugiați în special): educație, integrare/incluziune, dezvoltare comunitară, perfecționarea abilităților tehnice și de viață, sustenabilitate. 

 

  

ISTORIC 

În 2022 Fundația Terre des hommes a creat inițial la București (apoi Brașov) un spațiu sigur și prietenos pentru copiii ucraineni refugiați din calea războiului. Era gândit ca un loc în care să-și facă prieteni, dar să învețe abilități digitale și un loc unde să-și reamintească să se joace, căpătând încredere în viitorul lor. 

A fost numit Resilience and Innovation Facility  și prin el au trecut peste 600 de copii și adolescenți care au participat la ateliere de imprimare 3D, sculptură în lemn, animație video, storytelling, pictură, patiserie sau prim ajutor.  Iată povestea centrului nostru inițial dedicat copiilor refugiați aici în acest VIDEO 

Dotările tehnice includ Imprimante 3D originale Prusa i3 MK3S+ Prusa i3 MK3S+, Scaner 3D portabil Revopoint POP Advanced Kit/Einstar, Tablete grafice Wacom Intuos S, Plotter de vinil Roland VersaStudio GS2-24, Plotter laser CO2 40W MAX 40x40cm + Air Assist + Red Point, Presă la cald Secabo TC7 LITE, Mașină de brodat Brother Innov-is F440, Imprimantă de sublimare Epson L810, Kituri Arduino 

 

Fotografii care povestesc toată istoria centrului până în prezent se pot găsi pe Contul de Instagram Innovation_ Hub  

 

Cum a fost în 2024-2025 

  • Am organizat ateliere de animație stop motion, coordonate de traineri de la Animest (Festivalul Internațional de Animație)
  • Am organizat lansarea manualelor bilingve de limba română special create pentru copiii și tinerii din Ucraina
  • Am lansat oficial „Pe urmele fricilor noastre", o carte publicată bilingv, în română și ucraineană (foto aici). Poveștile au fost scrise și ilustrate de copii și adolescenții ucraineni, în 2024, într-un atelier de storytelling în cadrul căruia au creat personaje, dialoguri, arcuri narative și scene pline de suspans. Cei 10 autori și ilustratori sunt toți tineri și copii ucraineni. Puteți citi cartea în format online și puteți asculta și poveștile, în ambele limbi, aici https://shorturl.at/J9trd
  • A fost lansat un un club de conversație în limba engleză, ca inițiativă aparținând uneia dintre tinerele beneficiare. 

  

Apariții în presă 

Europa FM in 2022  

https://www.europafm.ro/joaca-si-tehnologie-pentru-educatia-si-integrarea-copiilor-ucraineni/ 

Radio România Internațional -2022 https://www.rri.ro/en 

 

OBIECTIV 

În 2025, ne dorim să menținem porțile deschise în acest centru pentru copii români și refugiați. Vom lucra cu copii aflați in risc de abandon școlar, copii în situație de migrație (indiferent de naționalitate); copii care beneficiază de o formă de protecție internațională; copii din sistemul de protecție; copii de etnie Roma; copii cu părinți plecați la muncă in străinătate.  

Din experiența noastră, este nevoie de cel puțin un an pentru ca tinerii care încep un program să deprindă cu adevărat și să exerseze abilitățile tehnice, sociale sau să vadă efecte psihologice reale.  

  

Ce puteți face? 

Avem nevoie de sprijinul fiecăruia dintre voi. 

La nivel de companie 

  • Dacă aveți o firmă, puteți direcționa către noi 20 % din impozitul ei pe profit (adică 20 % din cei 16 % plătiți statului). Procedura de redirecționare : se va întocmi un contract de sponsorizare cu noi. Firma îl completează și îl trimite  la noi în două exemplare semnate și ștampilate. Contractul reprezintă baza redirecționării cotei de 20% din impozitul pe profit.
  • Declaratia 177 prin care companiile pot solicita ANAF să redirecționeze către un ONG fondurile rămase disponibile pentru sponsorizare din impozitul plătit în anul 2024, dacă sponsorizările făcute în acel an nu au atins plafonul maxim prevăzut de lege
  • Dacă firma nu a avut profit, aceasta are posibilitatea să facă sponsorizări. Ulterior aceasta își poate deduce din impozitul pe profit viitor sponsorizările făcute în anii precedenți. Ne puteți contacta și ne vom întâlni pentru a discuta detaliat : laura.savaghica@tdh.org (email al Country Director) 

La nivel individual, dacă vrei, ne poți susține redirecționând AICI cei 3,5% din venit. Sau poți face o donație prin transfer bancar: 

FUNDATIA TERRE DES HOMMES - AIDE A L`ENFANCE DANS LE MONDE, cont bancar deschis la UniCredit Bank. Nr. cont bancar RO81 BACX 0000 0010 2791 3000 

  

De ce avem nevoie de sprijin ? 

De 30 de ani ne bazăm pe finanțatori instituționali (EEA and Norway Grants, Uniunea Europeană) însă contextul actual ne obligă să diversificăm sursele de finanțare. De asemenea, nevoile copiilor și tinerilor din România sunt mai complexe și mai dificil de acoperit pe termen lung.  

Până în prezent, spațiul și proiectul menționate au fost susținute cu ajutorul UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, Reprezentanța în România și al programului Rapid Response Fund al State Secretariat for Migration (Elveția) însă aceste finanțări s-au încheiat sau se finalizează în aprilie. 

  

 

 

Terre des hommes Romania