Grup de suport pentru mame si copii din Ucraina

grup de suport - ER team

Ziua de 24 februarie marchează un an de la izbucnirea războiului din Ucraina. In semn de sprijin sustinut si suport moral, fundatia Terre des hommes România a organizat un grup suport pentru mamele din Ucraina și copiii acestora. Condusă de psihologii noștri cu experiență bogatã în domeniu, întâlnirea a constituit un gest de solidaritate și a avut ca obiectiv principal să discute despre modul în care mamele și copiii lor s-au adaptat și s-au simțit pe intreg parcursul perioadei petrecută în România.

În timp ce mamele se aflau la întâlnirea de grup, animatorii noștri au avut grijă de copii și au desfășurat diverse activități distractive și antrenante. Copiii au reușit să interacționeze între ei și să-și facă noi prieteni, în timp ce mamele lor au avut șansa de a reflecta și de a discuta preocupările lor. 

La sfârșitul acestei întâlniri, mamele și-au exprimat recunoștința pentru oportunitatea de a face parte dintr-un astfel de grup de suport, iar discuțiile le-au ajutat să se simtă mai puțin izolate și mai conectate la comunitatea lor. De asemenea, copiii s-au bucurat de activități și au fost bucuroși să petreacă timp cu alți copii din țara lor. 

Context

De la începutul războiului în 2022, Terre des hommes România a răspuns nevoilor imediate ale copiilor, tinerilor și mamelor care sosesc în România, fie că acestea vizau protecția, sănătatea mintală, sprijinul psiho-social sau asistența individuală personalizată. Am oferit asistență socială familiilor ucrainene fie individual, fie în parteneriat cu centre rezidențiale pentru refugiați și alte ONG-uri și am putut sprijini în total peste 13.000 de ucraineni (părinți și copii) ajunși în România. Mulțumită donatorilor și partenerilor noștri, am putut face mult mai mult nu doar la București, ci și la Constanța (în parteneriat cu Centrul de Resurse Civice Constanța) și la Brașov. 

În țară și în București au fost organizate /create pe parcursul anului 2022 : o școală de vară, tabere de agrement în mai multe locații, evenimente de socializare și incluziune, ateliere care să dezvolte talentele copiilor și să-i încurajeze să-și continue educația. Echipele noastre au oferit familiilor ucrainene șansa de a se conecta cu comunitatea română, oferindu-le și mijloacele de a se ocupa de problemele practice. Totodată, am informat constant și periodic părinții despre opțiuni educaționale pentru copiii lor, așa încât ei să prevină orice întrerupere a educației.