Fab Lab-ul Salt spre viitor

Fundația Terre des hommes a creat un FabLab la Târgu Ocna, pentru ca tinerii (între 14 si 23 de ani) din Centrul Educațional și Liceul din localitate să învețe o profesie.

fab

Scop și obiective

FabLab-ul de la Târgu Ocna a fost dezvoltat la Liceul Tehnologic din localitate, în colaborare cu Școala Națională de Pregătire a Agenților. El a fost gândit de Fundația Terre des hommes ca un spațiu dotat cu echipamente tehnologice moderne ( imprimante și scannere 3 D, echipamente din zona mecanicii auto, mașini de brodat digitale sau cutter plotter), pe care tinerii vor învăța să le folosească în următorii cinci ani. Tinerii din Centrul educațional, dar și elevii din liceu și cei din Școala de Agenți  vor proiecta și produce obiecte ei înșiși, vor dezvolta abilități de bază - să lucreze în echipă, să ducă la bun sfârșit proiecte, ceea ce le va fi de mare folos pe piața muncii. Aceste echipamente sunt utilizate în prezent în  numeroase industrii, iar cunoștințele pe care le vor dobândi tinerii din Centrul Educațional îi vor ajuta  în reintegrarea după eliberare.

Etapele proiectului

Vara 2020 Echipamentele din FabLab au fost instalate, în urma consultării specialiștilor și a partenerilor locali.

Toamna 2020 A avut loc formarea angajaților din Centrul Educativ Târgu Ocna în utilizarea echipamentelor

Toamna - iarna 2020 S-au desfășurat activitățile de training cu tinerii în cadrul FabLab-ului, însă ele au fost mult mai limitate decât prevedea inițial proiectul. Restricțiile Covid au afectat puternic desfășurarea cursurilor.

Proiectul pilotat de Fundația Terre des hommes a fost implementat cu finanțare de la Fundatia Botnar (Elveția).

 

Finanțator

Fondation Botnar (Elveția).