Fab Lab-ul Salt spre viitor

Fundația Terre des hommes dezvoltă un FabLab la Târgu Ocna, pentru ca tinerii (între 14 si 23 de ani) din Centrul educațional din localitate să învețe o profesie.

fab

Scop și obiective

FabLab-ul de la Târgu Ocna se  desfășoară la Liceul Tehnologic din localitate, în colaborare cu Școala Națională de Pregătire a Agenților, așadar numărul total al beneficiarilor (aprox. 100) va include și elevi de la aceste instituții.

FabLab-ul gândit de Fundația Terre des hommes este un spațiu dotat cu echipamente tehnologice moderne ( imprimante și scannere 3 D, echipamente din zona mecanicii auto, mașini de brodat digitale sau cutter plotter), pe care tinerii vor învăța să le folosească. Tinerii din Centrul educațional, dar și elevii din liceu și cei din Școala de Agenți  vor proiecta și produce obiecte ei înșiși, vor dezvolta abilități de bază - să lucreze în echipă, să ducă la bun sfârșit proiecte, ceea ce le va fi de mare folos pe piața muncii. Aceste echipamente sunt utilizate în prezent în  numeroase industrii, iar cunoștințele pe care le vor dobândi tinerii din Centrul Educațional îi vor ajuta  în reintegrarea după eliberare.

Etapele proiectului

În prima etapă se vor instala echipamentele  în FabLab, în urma consultării specialiștilor și a partenerilor locali, apoi va urma formarea angajaților din Centrul Educativ Târgu Ocna în utilizarea echipamentelor și se vor desfășura activitățile de training cu tinerii în cadrul FabLab-ului.

Activitățile au început în septembrie 2020, iar proiectul pilotat de Fundația Terre des hommes este conceput să se încheie în decembrie 2020, dar FabLab-ul este gândit să funcționeze timp de 5 ani. El este implementat cu finanțare de la Fundatia Botnar (Elveția).

 

Finanțator

Fondation Botnar (Elveția).