De la conflict la împăcare, prin justiție restaurativă (animație video)

image

Tinerii voluntari participanți în proiectul nostru, i-Restore 2, au creat un scenariu de animație (inclus mai jos) prin care doresc să arate tuturor, celor mici și celor mari, utilitatea practicilor restaurative. Justiția restaurativă este un mod de reparare (restaurare) a relațiilor, și se axează pe reconcilierea dintre autorul faptei și victimă sau comunitate, cu participarea voluntară a celor două părți. Aceasta poate aduce înțelegere, împăcare, acceptare, toleranță, depășirea unei traume și chiar vindecare emoțională.  

Fundația noastră a urmărit să facă cunoscute în școli beneficiile  practicilor restaurative. În perioada 2023-2024 am susținut sesiuni de informare pe tema justiției restaurative pentru 60 de elevi din clasele X-XII  și 80 de profesori, dar și pentru părinți. O parte din elevii prezenți la sesiuni au cerut să se introducă lecții despre justiția restaurativă la orele de dirigenție (dezvoltare personală), în timp ce părinții ne-au felicitat pentru sesiunile educative, foarte utile și inspiratoare.

Activitățile au avut loc în cadrul proiectului i-Restore 2  - ”pentru o justiție restaurativă de calitate accesibilă tuturor copiilor din Europa aflați în contact cu legea”  coordonat de Fundația Terre des hommes România și cofinanțat de Uniunea Europeană.