Curtea Drepturilor Copilului

Curtea Drepturilor Copilului

Curtea Drepturilor Copiilor este un proiect prin care șase parteneri de la nivel transnațional au creat un joc de simulare online, informandu-i pe copii și tineri despre drepturile lor în timpul diferitelor proceduri judiciare civile, administrative și penale. Jocul numit StoryLab este conceptualizat și adaptat la specificul fiecărei țări partenere, beneficiind de expertiza specialiștilor naționali, și îi va sprijini pe tinerii viitori utilizatori să devină conștienți de propriile drepturi și obligații, împuternicindu-i să le folosească pentru evitarea situațiilor de risc.

În viața reală, a ajunge în instanță pentru un copil ar putea însemna “stop joc”, mai ales dacă nu-și cunoaște drepturile și obligațiile în situațiile în care ar fi suspect, martor, infractor sau victimă.

Jocul StoryLab a fost proiectat și pus în scenă de către copii și experți, prin care jucătorii sunt confruntați cu situații limită, a căror soluționare depinde de o bună cunoaștere a legii, prin intermediul unor simulări, scenarii de viată pe care copiii le pot trăi atunci când interactionează cu legea, în calitate de suspecți, victime sau infractori.

StoryLab este primul joc de simulare IT din Europa ce abordează interactiv domeniul complex al justiției juvenile în această manieră. Jocul oferă tinerilor posibilitatea să învețe despre drepturile lor, să-și creeze propriile povești și să-și exploreze opțiunile pe care le au în diferite contexte.

Jucați jocul aici: http://game.storylab.io

Mezinii implicați în proiect, elevi ai Scolii George Călinescu, au transmis un mesaj foarte de impact - cel al „Creatorilor de zâmbete” – alegând să deseneze drepturile copiilor și să construiască cu ele „zâmbete”, pentru a ilustra metaforic importanța respectării lor, a „neîncălcării lor”! În nici o situație, sub nici o formă!

...și asta se poate doar printr-un efort conjugat al autorităților, interconectat, printr-o „atenție”, prin grijă, înțelegere, dragoste față de tineri și bineînțeles, printr-o bună și suficientă informare și cunoaștere a legii!

Curtea Drepturilor Copiilor este un proiect finanțat de Comisia Europeană (JUST / 2014 / Action Grants), și implementat de 6 parteneri transnaționali:  Terre des hommes Ungaria (aplicant), Rețeaua Națională pentru Copii din Bulgaria, Brave Phone Croația, Fundația Terre des hommes Italia, Fundația Terre des hommes România și Victim Support U.K.