Cum implementăm metodologia PM+ în România?

Sesiune de informare

În cadrul proiectului european WELL-U, Terre des hommes România a demarat în 2023 implementarea metodologiei PM+, o soluție de sprijin a tinerilor de peste 16 ani și adulților, care își propune să evalueze problemele cu care se confruntă o persoană și să identifice, printr-o implicare colaborativă cu participanții soluții pentru una sau două din acestea, de-a lungul celor 5-7 ședințe prevăzute în metodologie. Obiectivul principal este practic susținerea clienților în a-și însuși abilități și resurse de a minimaliza stresul emoțional și, atunci când este posibil, de a reduce problemele practice pe care aceștia le întâmpină în viața de zi cu zi. Ulterior în cazul în care se identifică provocări care necesită alte tipuri de intervenție, se poate face referire către alte servicii cum ar fi psihoterapia sau psihiatria.

”Prin includerea metodologiei PM+, ca instrument de lucru în relația cu comunitatea vulnerabilă ucraineană, profesioniștii din cadrul echipei Terre des hommes România și-au întărit principiile de bază care guvernează metodologia: lipsa de judecată, validarea, confidențialitatea și încurajarea deschiderii persoanei care participă la aceste sesiuni”, spune Natalia Cirimpei, Project Manager WELL-U, Terre des hommes Romania.

Pentru a avea o intervenție de calitate, facilitatorii fundatiei Terre des hommes au beneficiat  de un curs de formare intensiv in PM+, de-a lungul căruia și-au exersat și îmbunătățit competențele din domeniu, inclusiv cele de comunicare și ascultare activă.

Problem management (PM+) este o metodologie dezvoltată de Organizația Mondială a Sănătății și a facilitat sprijinirea persoanelor vulnerabile, aflate în situații de risc, venite din diverse zone de conflict, eficiența ei fiind testată în tabere și centre pentru refugiați.

Printr-o inițiativă de contextualizare, s-au analizat cazurile specifice comunității cu care lucrează profesioniștii echipei noastre, pentru a adapta modul de lucru la situația ucrainenilor care și-au găsit în România un spațiu sigur în care să-și construiască o nouă viață, alături o parte din familie. 

Astfel, această capacitate nouă a echipei, care lucrează direct cu oamenii în nevoie, va sprijini procesul de implementare a activităților și în inițiativele viitoare ale Terre des hommes România, care vizează populațiile aflate în situații de risc.

În acest articol, veți regăsi interviuri cu lucrători și asistenți sociali din cadrul echipei Terre des hommes România, care lucrează direct cu refugiați din Ucraina, în București și Brașov, despre formarea lor recentă în PM+.   

*

Olga Mititelu este profesor-trainer la Centrul de Inovație și Reziliență (RIF – Resilience Innovation  Facility) din București. Este ghid pentru copii în călătoria lor zilnică de a descoperi lumea și pe sine. RIF este locul unde copiii și tinerii se simt respectați și în siguranță să-și exploreze abilitățile și talentele. 

În timpul formării în Problem Management+, ce ai gândit despre această formă de sprijin psihologic? Ce beneficii i-ai văzut, cum te-ai gândit să o aplici, în ce contexte din munca ta?

Atunci când lucrez cu tinerii și, mai ales, cu tinerii aflați în situații de risc, e nevoie să văd dincolo de comportamentul lor, să văd ce îi deranjează cu adevărat și chiar ce ascund, uneori, după un zâmbet și după un „da, sunt bine”. Astfel, îi pot ajuta mai bine, le pot arăta  că sunt importanți cu totul, așa cum sunt cu adevărat și că ceea ce simt ei contează pentru mine. De aceea, atunci când am primit formarea în PM+ am înțeles că pot folosi această metodologie să-i ajut pe cei pe care-i sprijin, atunci când simt că au o problemă care le face mai dificilă viața de zi cu zi. 

În ce fel crezi că ți se potrivește?

PM+ mi se potrivește perfect pentru că structurează clar cunoștințele mele în domeniul sănătății mintale, acumulate până acum. Îmi dă un cadru potrivit pentru a-i ajuta pe oameni să se simtă mai bine, să-și gestioneze stresul și anxietatea și să găsească soluții potrivite problemelor cu care se confruntă.

De ce lucruri trebuie să ții cont atunci când o aplici în situația unei familii de migranți, spre exemplu? 

Sunt câțiva piloni pe care se construiește strategia de ajutor, care, de fapt, sunt competențe psihologice de bază ale unui facilitator în domeniul sănătății mintale. Respectiv, e nevoie să validăm emoțiile, să ascultăm activ și fără judecare și să le oferim garanția confidențialității clienților noștri. De asemenea, nu oferim sfaturi, ci îi ajutăm pe ei să găsească soluția, noi doar îi ghidăm și îi susținem în acest proces. Totuși, când ne referim la migranți, foarte important este și să ținem cont de diferențele culturale și să vorbim aceeași limbă cu ei.

Cum ai explica-o cuiva care nu este specializat, poate chiar unui viitor beneficiar?

Este un instrument care te ajută să gestionezi problemele întâmpinate sau să diminuezi impactul asupra vieții tale, adus de unele adversități pe care nu le poți controla sau rezolva momentan. Unul din avantajele acestei metodologii este că are o structură bine definită și exerciții clare care pot fi învățate și apoi folosite pentru sine sau pentru a-i ajuta pe cei apropiați.

*

Corina Prepeliță este asistentă socială; a absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, la Universitatea de Stat din Moldova, după ani de voluntariat în timpul liceului. 

Ce îți aduce în plus, față de formarea ta de asistentă socială, această formare PM+?

Formarea PM+ îmi reamintește cât de important este ca un profesionist să aibă și să aplice în lucrul cu beneficiarii, aptitudini ca, respectul beneficiarului/clientului, confidențialitatea, validarea emoțiilor. În același timp, aplicând strategiile învățate în cadrul PM+, am reușit să stabilesc o conexiune profesională mai profundă cu clientul, ceea ce mi-a permis să-i descopăr alte laturi ale problemelor emoționale cu care se confruntă.

Cum ai explica această metodologie altor colegi lucrători sociali?

Altor colegi le pot explica ca PM+ vine în calitate de suport și intervenție în cazul tinerilor și adulților (16+) care se confruntă cu anumite probleme emoționale, cum ar fi: anxietatea, depresia. PM+ oferă strategii de implicare a clienților, în scopul de a-și rezolva singuri problemele sau a le diminua din intensitate, iar rolul meu este să-i învăț aceste strategii și să mă asigur că, în cazul unor probleme emoționale, clienții vor fi capabili să le aplice. În altă ordine de idei, este important de menționat că PM+ nu este pentru persoanele care se confruntă cu în gând probleme precum: probleme neurologice, dependențe severe de substanțe, demență sau dizabilitate mentală severă sau alte situații de risc asupra vieții.

Cum o implementezi în Brașov, în cercurile voastre de migranți?

Lucrând zi de zi cu beneficiarii, în cazul nostru fiind persoane care au fost nevoite să-și abandoneze țara lor din cauza războiului, am identificat printre ei, potențiali clienți PM+, care au fost mai puternic afectați de război, dar care se confrunta și cu alte probleme personale de ordin emoțional. Le-am povestit despre strategiile PM+  și le-a fost oferită oportunitatea de a se folosi de strategiile PM+. Au fost interesați și așa am început sesiunile.

Am identificat printre beneficiarii noștri o mamă singură, care, și pană la război, se confrunta cu probleme emoționale și i-am povestit despre însemnătatea PM+. Ea a fost de acord să ne întâlnim pentru presesiune și acum suntem la întâlnirea nr. 3 deja. Locuiește în afara Brașovului, iar în cadrul proiectului WELL­-U avem posibilitatea de a o sprijini prin decontarea transportului în caz de necesitate și o masă. De-a lungul sesiunilor o invit să exerseze strategii de relaxare și management al stresului, de întărire a suportului social, de creștere a tonusului general și a nivelului de implicare în activități  și nu în ultimul rând, strategii care să o ajute să-și găsească soluții posibile la anumite aspecte ale problemelor care o deranjează.

Care crezi că sunt avantajele acestei formări și cum crezi că va ajuta supervizarea?

În urma acestei formări am adaptat, în unele situații, tehnici de lucru cu beneficiarii în calitatea mea de asistent social, ceea ce reprezintă un avantaj foarte mare, mai ales să țin cont de diversitatea culturală a beneficiarului. În cadrul primei supervizări, am discutat despre ce a fost bine și ce a fost mai greu în primele ședințe, cum putem lucra la asta și cum ne adaptăm situațiilor în timpul sesiunilor.

*

Intervenția prezentată este implementată în cadrul proiectului european WELL-U, organizat în parteneriat de către Terre des hommes România, Ungaria, Grecia și WarChild, SOS International, sub coordonarea SOS Italy și finanțat de către Comisia Europeană prin programul EU4health coordonat de HADEA. 

În prezent, serviciile de PM + oferite de Terre des hommes România sunt disponibile beneficiarilor doritori din cadrul comunității ucrainene precum și din alte comunități de persoane refugiate sau afectate de migrație și adversitate.