#COVIDUNDER19, pentru implicarea copiilor în societatea post-pandemie

under

Copiii și tinerii au dreptul să fie auziți, fie că sunt în izolare și departe de școală, în tabere de refugiați sau în sate aglomerate, deținuți sau trăind pe străzi, instituționalizați sau în migrație. Dar părerile lor sunt rareori căutate de decidenții politici, iar ideile lor, rareori ascultate. Inițiativa #CovidUnder19 vrea să schimbe acest lucru.

#CovidUnder19  este gestionată de copii și tineri, cu sprijinul activiștilor pentru drepturile copilului, experților și altor parteneri. Ei lucrează împreună pentru a crea spații pentru copii pe tot globul și pentru a-i implica în mod util în discuțiile despre reacția la pandemie și a contribui la modelarea lumii post-Covid.

Pe 28 mai inițiativa a lansat un sondaj global de consultare intitulat „Viața sub Coronavirus” pentru a înțelege experiențele copiilor în pandemia Covid19 și viziunea lor despre cum vor să se implice. Aici sondajul în limba română http://go.qub.ac.uk/CovidUnder19Ro ,iar aici în limba maghiară http://go.qub.ac.uk/CovidUnder19Hu. Sondajul a fost creat de experți în drepturile copiilor și de 270 de copii din 26 de țări.

Copiii între 8 și 17 ani sunt invitați să participe la sondaj până pe 31 iulie !(update) 27 iunie. Specialiștii în drepturile copilului precum și părinții și asistenții sunt încurajați să faciliteze participarea copiilor. Un ghid al facilitatorului a fost dezvoltat pentru a arăta specialiștilor cum să sprijine copiii în completarea acestuia.

În funcție de rezultatele consultărilor cu copiii, inițiativa va accelera și adapta reacția la pandemie pe termen scurt și lung, crescând pentru copii oportunitățile de a interacționa unii cu ceilalți și a crea și inova împreună.

Pentru a fi la curent cu știrile legate de inițiativă, puteți urmări paginile de social media:

https://www.facebook.com/CovidUnder19(link is external)

https://twitter.com/CovidUnder19(link is external)

https://www.instagram.com/covidunder19/(link is external)

 

Organizațiile de ajutorare a copiilor au o responsabilitate de a găsi noi modalități de a înțelege viziunea copiilor și a amplifica vocea lor așa încât să informeze politicienii, lesiglatorii, profesioniștii care lucrează cu copiii și guvernele. În acest sens Terre des hommes a inițiat #CovidUnder19 la începutul lui aprilie, creând o coaliție de parteneri, inclusiv copii.

Până acum, actori importanți din comunitatea drepturilor copilului și protecția copilului au fost mobilizați, inclusiv Federația Internațională Terre des hommes, Biroul Națiunilor Unite al Reprezentantului Special al Secretarului General în domeniul Violenței asupra Copiilor, Centrul pentru Drepturile Copilului al Queen University Belfast, London School of Economics and Political Science, Child Rights Coalition Asia, International Young Catholic Students, Joining Forces[1], Global Kids Online, Eurochild, KidsRights, State of Youth, Cure Violence Global, International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer & Intersex Youth and Student Organisation, Defence for Children International, Child Protection Hub for South East Europe.

Inițiativa invită și alte organizații să i se alăture.

 

____

 

[1] Joining Forces, alianța a celor 6 cele mai mari OMG-uri internaționale care lucrează pentru protecția drepturilor copilului și pentru a elimina violența asupra lor (ChildFund Alliance, Plan International, Save the Children, Sos Children’s Villages, Terre des Hommes International Federation, World Vision)